Publicat: 5 Decembrie, 2018 - 12:37

Fundaţia "Alexandru şi Aristia Aman", alături de Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman", a organizat luni, 3 decembrie 2018, la Salonic, la Grand Hotel Palace, sala Patoulidou, prima conferinţă itinerantă din seria cu titlul "Lupta românilor pentru afirmarea identităţii naţionale în lumina principiilor wilsoniene".

În cadrul manifestării moderată de Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, au susţinut comunicări prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universităţii din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuţ Cojocaru, Universitatea Politehnică din Bucureşti, dr. Lucian Dindirică, manager al Bibliotecii "Alexandru şi Aristia Aman", lect. univ. dr. Constantin Crăiţoiu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova şi prof. Apostolos Patelakis, Institutul de Studii Balcanice din Salonic. În cea de-a doua parte a conferinţei a fost difuzat filmul documentar "Preoţii români. Jertfă şi rugăciune pentru Unire", realizat de Cristina Liberis şi produs de Trinitas TV. Pe întreaga desfăşurare a evenimentului, cele câteva zeci de persoane aflate în sală, membrii ai comunităţii româneşti, dar şi cetăţeni greci interesaţi de subiectele dezbătute au vizitat expoziţia de postere alcătuită din imaginile lăsate posterităţii de Samoilă Mârza, fotograful Unirii.

Subiectele celor şase comunicări au gravitat atât în jurul contextului intern şi internaţional din primul deceniu interbelic, dar şi în direcţia lămuririi problematicii Marelui Război, respectiv Marii Uniri din 1918.

"Ne bucură faptul că mulţi dintre românii rezidenţi în Salonic au primit cu încântare iniţiativa noastră. Conferinţa pe care am organizat-o la Salonic li se adresează în mod direct şi se înscrie în seria de activităţi dedicate Centenarului. Suntem de părere că efortul nostru este apreciat pe deplin întrucât acum, în anul Centenarului, există un real interes faţă de informaţiile istorice şi antropologice cu privire la evenimentele din 1918", a declarat Lucian Dindirică, manager de proiect.

Obiectivul proiectului constă în promovarea semnificaţiilor, profunde şi diverse, ale anului astral 1918. Comunităţile de români din Salonic şi Paris, în mod deosebit, dar şi locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferinţe, au posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităţilor de proiect, evenimentele şi personalităţile care au "făcut Unirea". Seria de comunicări ştiinţifice, expoziţia de postere, dar şi filmul documentar au menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 - Centenarul Unirii de la 1918. 

Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
 

Tag-uri Institutii: