Publicat: 10 Decembrie, 2018 - 13:16

Fundaţia "Alexandru şi Aristia Aman", alături de Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman", a organizat sâmbătă, 8 decembrie 2018, la Craiova, la Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman", cea de-a treia conferinţă itinerantă din seria cu titlul "Lupta românilor pentru afirmarea identităţii naţionale în lumina principiilor wilsoniene".

În cadrul manifestării moderată de prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, au susţinut comunicări dr. Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene "Alexandru şi Aristia Aman", prof. univ. dr. Nicu Panea, prorector al Universităţii din Craiova, prof. asoc. dr. Ionuţ Cojocaru, Universitatea Politehnică din Bucureşti şi lect. univ. dr. Constantin Crăiţoiu, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe Sociale din Craiova. În cea de-a doua parte a conferinţei a fost difuzat filmul documentar "Preoţii români. Jertfă şi rugăciune pentru Unire", realizat de Cristina Liberis şi produs de Trinitas TV. Vizionarea filmului documentar a fost prefaţată de prezentările susţinute de Cristina Liberis şi Petru Mihalea, redactor-şef Trinitas TV. Pe întreaga desfăşurare a evenimentului, cei prezenţi în catedrală au vizitat expoziţia de postere alcătuită din imaginile lăsate posterităţii de Samoilă Mârza, fotograful Unirii.

Comunicările susţinute s-au pliat pe cunoaşterea şi înţelegerea contextului intern şi internaţional din primul deceniu interbelic, dar şi în direcţia lămuririi problematicii Marelui Război, respectiv Marii Uniri din 1918. Astfel, Lucian Dindirică a evidenţiat atât rolul asumat de ierarhii români în desfăşurarea Marelui Război, precum şi contribuţia pe care oamenii Bisericii au adus-o în direcţia realizării Unirii de la 1918. La capătul prelegerilor cu conţinut istoric, susţinute de profesorii Gheorghe Onişoru şi Ionuţ Cojocaru, Nicu Panea şi Constantin Crăiţoiu au abordat chestiunile anonimilor care au făcut războiul, respectiv semnificaţia perenă şi plină de rosturi a Unirilor din 1918. 

"Proiectul celor trei conferinţe itinerante a fost conceput şi aşezat în matricea firească la Craiova, la bibliotecă. Cu ajutorul unor reputaţi lectori din Craiova, dar şi din ţară şi străinătate, am reuşit să desfăşurăm un proiect inedit, într-un interval de timp relativ mic. Am ales Salonicul, ca loc al primei conferinţe, ca urmare a prezenţei masive a românilor din nordul Greciei. Apoi, ne-am deplasat la Paris, locul în care exilul şi, în trecutul mai îndepărtat, intelighenţia românească a creat importante punţi de cunoaştere şi dialog cu spaţiul occidental. Am închis cercul la Craiova, la bibliotecă. Suntem bucuroşi că am implementat un proiect care, mai presus de orice consideraţie, reprezintă modul în care Centenarul Unirii din 1918 trebuie marcat şi promovat", a declarat Lucian Dindirică, manager de proiect.

La eveniment au participat peste 100 de elevi şi profesori de la Colegiile Naţionale "Carol I", "Ştefan Velovan", "Ştefan Odobleja", respectiv Liceul de Arte "Marin Sorescu" şi Liceul "Charles Laugier".

Obiectivul proiectului a constat în promovarea semnificaţiilor, profunde şi diverse, ale anului astral 1918. Comunităţile de români din Salonic şi Paris, în mod deosebit, dar şi locuitorii Craiovei, în cadrul ultimei conferinţe, au avut posibilitatea de a rememora, prin intermediul activităţilor de proiect, evenimentele şi personalităţile care au "făcut Unirea". Seria de comunicări ştiinţifice, expoziţia de postere, dar şi filmul documentar au avut menirea de a pune în lumină memoria istorică legată de evenimentul central marcat în 2018 - Centenarul Unirii de la 1918. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: