Publicat: 27 Aprilie, 2018 - 08:57

Muzeul "Vasile Pârvan" Bârlad anunță conferinţa intitulată "Marea Unire de la 1918" ce va avea loc duminică 29 aprilie 2018, ora 11:00, la sediul central al muzeului din strada Vasile Pârvan, nr. 1. Invitatul special al acestei conferinţe este profesorul universitar dr. Ion Agrigoroaiei din Iaşi.

Anul 2018 marchează 100 de ani de la Marea Unire din 1918, în ziua de 1 decembrie, "ziua cea mai mare a neamului românesc", aşa cum o numea Eugen Lovinescu. Marea Unire are ca rod nu doar credinţa neamului romanesc ci şi perseverenţa, dorinţa, tăria şi sacrificiul făcut pentru acest vis, visul neamului românesc de a avea propriul stat în care să muncească şi să îşi ducă până la capăt aspiraţiile.

Unirea avea să vină la finele Primului Război Mondial, început cu 4 ani în urmă, în iulie 1914, perioadă în care România, după doi ani de neutralitate, semnează două convenţii, una politică şi una militară cu Antanta (4/17 august 1916) în urma cărora marile puteri recunoşteau dreptul ţării de a-şi anexa Transilvania, Banatul, Crişana, Maramureşul şi Bucovina. La a doua convenţie primeau şi sprijin militar împotriva inamicului comun.

În acest context Consiliul de Coroană hotărăşte, la 14/27 august 1916, intrarea României în război alături de Antanta. Preşedintele consiliului de Miniştri, Ion I. C. Brătianu avea să precizeze faptul că "Noi nu am intrat în război ca nişte solicitatori nepoftiţi. Noi am intrat în război ca nişte aliaţi ceruţi". La rândul său, Nicolae Iorga scria "Am intrat în acest război cu hotărârea de a da tot ce avem în acest moment pentru a căpăta dreptul nostru întreg. Pentru atât şi pentru mai mult, nu." Marile bătălii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din vara anului 1917 dovedesc contribuţia forţelor armate române la măcinarea forţelor militare ale Puterilor Centrale.

Anul 1918 urma a fi anul Marii Uniri în urma unor acţiuni reprezentative, cele mai largi şi democratice din Europa a acelor vremuri. La 27 martie, la Chişinău se adopta declaraţia prin care "Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) [...] de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România", la Cernăuţi în ziua de 28 noiembrie iar două zile mai târziu era adoptată Rezoluţia care începea astfel: "Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918 decretează unirea acelor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România."

"Generaţia de astăzi şi-a făcut datoria", ducând la îndeplinire visul lui Mihai Viteazul, a cărui idee "a trăit vie trei sute de ani în toate piepturile româneşti".

Tag-uri Institutii: