Publicat: 23 August, 2016 - 21:15
Share

Ministrul justiției, Raluca Prună, a participat la Conferința ministerială privind comemorarea victimelor regimurilor totalitare, organizată la Bratislava, în perioada 22-23 august 2016. Conferința se înscrie în seria de evenimente organizate de Slovacia care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2016.

La conferință au mai participat și reprezentanți ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

În cadrul conferinței, au fost abordate teme de actualitate ale agendei europene privind prevenirea, combaterea și suprimarea manifestărilor extremiste, inclusiv din perspectiva comiterii unor astfel de fapte în mediul online. Oficialul român a subliniat necesitatea prevenirii prin educație și a combaterii oricăror forme de radicalizare, intoleranță, și extremism la nivel european. Ministrul Prună a declarat: 'Respectul pentru victime nu înseamnă numai comemorarea anuală, ci asumarea responsabilă a trecutului și instituirea unui regim de compensații.'

Participanții la conferință au adoptat o declarație comună prin care se afirmă determinarea de a prezerva democrația, statul de drept și drepturile fundamentale prin respingerea fermă a manifestărilor rasiste și xenofobe.

În contextul acestei reuniuni, a fost adoptată și o declarație comună a ministerelor din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România care amintește obligația morală de a menține vie memoria victimelor regimurilor totalitare comuniste.

Pentru mai multe informatii: http://bit.ly/2bJpv3V

Memo: http://bit.ly/2bLR8dx

Program: http://bit.ly/2bAAw8T

Informații presă: http://bit.ly/2bdRzeG

Galerie foto: http://bit.ly/2aBEMXG

Comunicat de presă - Ministerul Justiției