Publicat: 3 Iunie, 2015 - 19:16
Bebe Sexologul: Educaţia se referă şi la sex şi la sănătate

Conferenţiarul universitar Vasile Mihăescu, cunoscut opiniei publice drept “Bebe Sexologul” a declarat, în cadrul Primei Conferinţe Naţionale de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, că până şi Parlamentul României a conştientizat că, în formarea tinerilor, un rol esenşial joacă educaşia sexuală. Proiectul de lege privind introducerea, ca materie obligatorie, a educaşiei sexuale în şcoli a primit un vot negativ din partea Senatului, după ce deputaşii au dat aviz pozitiv.

Declaraşia profesorului vine în contextul în care şara noastră ocupă prima pozişie în U.E. la numărul de fete sub 15 ani care devin mame şi locul secund privind sarcinile în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani. Mai mult decât atât, Institutul Naşional de Statistică  ne-a avertizat că peste 35.000 de cupluri au divorşat în 2013, cu 13% mai mulşi faşă de anul 2012, ceea ce ar trebui să ne pună un real semn de întrebare. De asemenea, Eurostat ne spune că rata fertilităşii în România este de 1,41 copii per femeie, sub media U.E., de 1,55, ceea ce ne îndreptăşeşte să credem, potrivit specialistului, că nu există numai cauze medicale în acest fenomen, ci de cele mai multe ori, la proliferarea lui, concură şi cauzele psihosociale.

În expozeul său, conferenşiarul pune accent pe prevenşie, iar aceasta se poate materializa numai prin introducerea unui “curs serios de educaşie sexuală” în şcoli şi universităşi. “Conferinşa pe care am susşinut-o a avut ca temă, întâmplător, una dintre preocupările de ultimă oră ale Parlamentului României: educaşia sexuală. În sfârşit, după 15 ani de vorbit la radio, TV, aparişii editoriale, despre sex, educaşie sexuală în şcoli şi universităşi, când nu am fost perceput ca fiind normal, iată, Parlamentul, în sfârşit, îmi confirmă viziunea imundă”, declară sexologul Bebe Mihăescu, făcând referire la proiectul de lege.
    
Conferenşiarul Mihăescu mai spune că “primul pas către schimbarea mentalităşii s-a făcut, chiar dacă proiectul de lege nu a trecut şi de Senat” şi este convins că această nevoie a Educaşiei româneşti se va materializa cât de curând. “Am satisfacşia uriaşă că aleşii din Parlament – nu toşi, dar mulşi dintre ei – trăiesc realitatea despre care vorbesc de atâta timp. În acest sens, Conferinşa Naşională de Psihoterapie Experenşială şi Hipnoterapie a mai arătat ceva: specialiştii pe care Ministerul îi caută, există deja: mii de psihologi şi psihoterapeuşi pe care România îi are foarte bine pregătişi să facă faşă acestei provocări. Ei şi-au prezentat opiniile în luările de cuvânt”, afirmă Bebe Sexologul în cadrul conferinşei despre relaşiile de cuplu şi sexualitate.
    
Prima Conferinţă Naţională de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie, care a avut ca temă “Dezvoltare, cuplu, sexualitate”, a fost organizată de Asociaţia de Psihoterapie Experienţială şi Hipnoterapie (APEH), sub egida Colegiului Psihologilor din România, în colaborare cu Universitatea Transilvania din Braşov (Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei), în perioada 30-31 mai 2015, în Aula Magna a universităşii braşovene.
Manifestarea ştiinşifică a culminat cu prezentarea a trei cărşi de specialitate, semnate de conf. univ. dr. Vasile Mihăescu, care au fost publicate la Editura Polirom: „A face dragoste aproape perfect”, „Corp, sexualitate şi psihoterapie” (2014) şi „Cuplul conjugal ori la bal, ori la spital” (2015).