4 februarie 2023

Conferința „Românii din Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi” organizată la sediul Primăriei Roma

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ambasada României în Italia, alături de Istituto di Studi Politici San Pio V și Centro di Studi e Ricerche IDOS au organizat, la 23 ianuarie, conferința cu titlul „Românii din Italia între vechi stereotipuri și noi orizonturi” la sediul Primăriei Roma.

Evenimentul a constituit o dezbatere pe marginea volumului bilingv „Rădăcini la jumătate. Treizeci de ani de imigrație românească în Italia”, ce cuprinde o serie de analize și statistici sociologice multisectoriale, utile pentru a înțelege dimensiunile variate ale prezenței românești în Italia.

În prezența ambasadorului României în Italia Gabriela Dancău, a primarului Romei Roberto Gualtieri și a ambasadorului Republicii Moldova Anatolie Urecheanu, președintele Institutului San Pio V, Paolo de Nardis și experții Benedetto Coccia, Antonio Ricci și Miruna Căjvaneanu au prezentat informații statistice actualizate. Anda Naciu, medic endocrinolog, Andreea Ștefănescu, gimnastă și campioană mondială, și Loredana Teodorescu, expertă în relații internaționale și leadership feminin, au împărtășit experiențele personale legate de emigrație.

În intervenția sa, ambasadorul Gabriela Dancău a felicitat autorii volumului prezentat, care mai presus de datele statistice ilustrate, reușește să surprindă fidel dimensiunea umană și emoțiile care au însoțit în ultimii 30 de ani emigrația românească în Italia. A arătat că transformările pozitive care au marcat România ultimilor 30 de ani, devenit între timp stat membru UE și NATO, se datorează și eforturilor și sacrificiilor emigrației românești în străinătate, printre care s-a remarcat cea în Italia. La rândul său, comunitatea românească din Italia a înregistrat schimbări majore, devenind un model de integrare de succes în societatea-gazdă. “Integrarea colectivă și individuală a comunității române în Italia se datorează muncii depuse de cetățenii noștri, eforturilor autorităților române și italiene, Bisericii ortodoxe și Bisericii catolice, care i-au călăuzit pe drumul lor, și nu în ultimul rând societății italiene care i-a primit cu brațele deschise” a adăugat ambasadorul român. În încheiere, a dedicat evenimentul Zilei Unirii Principatelor Române, sărbătorită în România la 24 ianuarie, exprimând speranța unor noi începuturi pentru unitatea românilor.
Primarul Romei, Roberto Gualtieri, a exprimat recunoștința față de contribuția comunității române la dezvoltarea societății-gazdă. A arătat deschiderea deplină pentru aprofundarea integrării prin explorarea și stimularea participării cetățenilor români la viața politico-administrativă, drept care derivă din calitatea de cetățeni europeni. De asemenea, a exprimat întreaga disponibilitate pentru continuarea cooperării în plan cultural prin dezvoltarea de proiecte comune și în plan social, prin valorificarea informațiilor cuprinse în volumul prezentat.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 250 de participanți, printre care parlamentari români și italieni și reprezentanți ai mai multor instituții italiene.

Sursa foto Ambasada României în Italia