Publicat: 16 Martie, 2014 - 14:31

Vineri, 21 martie 2014, cu începere de la ora 17.00, Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta organizează la sediul său din Piaţa Dugonics, nr. 2 conferinţa „Şapte decenii de la moartea lui Benjamin Fundoianu”, susţinută de conf. univ. dr. Speranţa Milancovici de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

În cea de a doua parte a manifestării culturale moderate de Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român Budapesta, va fi prezentat volumul „Tudor Arghezi. Din duhul pământului”, editat de “Centrul de Cercetare a Literaturii Argheziene”, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. Volumul coordonat de dr. Ştefan Gencărău şi prof. Vasile Man, la care şi-a adus contribuţia în calitate de cercetător şi conf. univ. dr. Speranţa Milancovici, cuprinde manuscrise ale poetului aflate în custodia Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, documente inedite pentru publicul larg, care au fost îngropate de poet în grădina Mărţişorului în anii de restrişte de după 1948.

Prelegerile vor fi susţinute în limba română, cu traducere simultană în limba maghiară.

Reamintim că în anul 2014 se împlinesc şapte decenii de la trecerea în nefiinţă a lui Benjamin Fundoianu, o personalitate aparte a culturii universale care a întreţinut relaţii consemnate documentar cu mari literaţi ai vremii precum: Lev Şestov, Jean Cocteau, Benedetto Croce, Louis-Ferdinand Céline, Miguel de Unamuno, Henry Miller, Victoria Ocampo, Emil Cioran, Saşa Pană, Ilarie Voronca.

Aceste manifestări literare încheie la Seghedin şirul activităţilor culturale desfăşurate de Institutul Cultural Român Budapesta în cadrul Festivalului Francofoniei în Ungaria.