30 iunie 2022

Conferinţă şi lansare de carte „12 umbre, îndrăgostit de eclipse” 24 iunie 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Scurtă descriere a cărţii „12 UMBRE” de Cătălin Beldea

„12 Umbre” este o carte despre explorare, călătorii spre capătul lumii, dar şi despre frumoasa ştiinţă a astronomiei. Autorul pleacă în aventurile sale cosmice încă din copilărie, de când se juca „de-a v-aţi ascunselea” în faţa blocului şi ajunge pe şase continente, fugărind eclipsele totale de Soare. Vom călători cu gândul alături de Cătălin Beldea prin tundra siberiană, prin labirintul uman al Shanghaiului, vom zbura cu balonul în stratosfera de deasupra Australiei, pentru ca apoi să aterizăm în deşertul din Atacama sau pe un atol de corali din Pacificul de Sud. Zburăm deasupra norilor şi deasupra Africii, dar şi dincolo de Cercul Polar de Nord, în căutarea umbrei Lunii. Vedem cum Soarele răsare de două ori în aceeaşi zi din cele două Americi şi admirăm un album fotografic cu adevărat excepţional de la cele 12 expediţii spre câte un punct fictiv. Care e cea mai frumoasă eclipsă şi cea mai interesantă dintre cele 12 expediţii? Răspunsul autorului va fi întotdeauna acelaşi: Următoarea!

Cine este autorul:
Cătălin Beldea (44 de ani) este editorul de astronomie al cunoscutei reviste de popularizare a ştiinţei – Ştiinţă şi Tehnică. Este cunoscut drept „Vânătorul de Eclipse” şi are un palmares impresionant de expediţii spre eclipse, fiind recordmanul României la acest capitol. A călătorit pe şase continente şi a zburat lângă Antarctica – al şaptelea continent pentru a vedea 13 eclipse totale de Soare. În acelaşi timp, Cătălin Beldea este astronom amator, antreprenor, prezentator de festivaluri de ştiinţă şi astrofotograf.

Ce spune autorul:
„Povestea pe care o descriu nu e numai un periplu scris, ci mai degrabă un album cu imagini ale celor 12 expediţii spre un fenomen rar, dar atât de spectaculos, pe care omenirea a învăţat să îl prevadă şi să îl aprecieze ca pe un show al Sistemului Solar vizibil de la geamul Planetei. De la teamă şi derută, oamenii au descifrat fenomenul de eclipsă folosind ştiinţa astronomiei, iar acum am ajuns în punctul în care vedem un fenomen social odată cu fenomenul astronomic – căci eclipsa adună laolaltă oameni de toate culorile şi vârstele. Drumul umbrei nu ţine cont de graniţe. De fapt, unul dintre scopurile expediţiilor mele a fost să documentez reacţia societăţii în faţa implacabilului joc din Sistemul Solar, spectacol grandios şi gratuit oferit fiinţelor cu discernământ de pe a treia planetă de la Soare.

Pe scurt, veţi avea de-a face cu o carte-album, pentru că eclipsa este un fenomen în primul rând de văzut cu ochiul şi mai apoi de citit cu mintea!”

Cartea 12 umbre este lansată în mai multe oraşe din ţară: Bucureşti, Bârlad, Galaţi, Baia Mare, Braşov, Timişoara, Târgovişte, etc.

La Bârlad, lansarea va fi însoţită şi de o prezentarea publică, în data de 24 iunie 2022, ora 17:00, la noul sediu al Muzeului „Vasile Pârvan”, deschis recent spre vizitare, Casa Sturdza (Muzeul Colecţiilor), Str. Vasile Pârvan nr. 4.

Vă aşteptăm cu mare drag!

Organizator activitate:
Dumitru Ciprian Vîntdevară
Şef Serviciu Astronomie / Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Sursa foto primariabarlad