23 iulie 2021

Conferinţa ştiinţifică internaţională „Centenarul alianţei militare româno-poloneze”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi Institutul Polonez din Bucureşti au organizat miercuri, 17 martie 2021, în Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, în format hibrid, Conferinţa ştiinţifică internaţională „Centenarul alianţei militare româno-poloneze”.

Evenimentul a fost deschis de Simona Cojocaru, secretar de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale şi Maciej Lang, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Polone în România, care au abordat momentul istoric de referinţă de la 3 martie 1921, prin sublinierea impactului fundamental asupra dinamicii relaţiilor militare dintre cele două ţări.

La eveniment au participat directorii celor două institute – Carmen-Sorina Rîjnoveanu, director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi Natalia Mosor, director al Institutului Polonez din Bucureşti, respectiv istorici, cercetători şi experţi din România şi Polonia.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a reiterat importanţa Parteneriatului Strategic dintre cele două state, statutul de aliaţi în cadrul NATO, precum şi de state membre ale UE. Nu în ultimul rând, a salutat organizarea acestui eveniment care demonstrează, încă o dată, relaţia bilaterală excelentă dintre România şi Polonia.

În cadrul evenimentului au fost prezentate o serie de apariţii editoriale de excepţie: un prim volum dintr-o serie de culegeri de documente referitoare la relaţiile româno-polone, un album conţinând facsimile ale documentelor originale semnate în cadrul alianţei, alături de numeroase fotografii inedite, precum şi un număr comun al Revistei de Istorie Militară, toate dedicate relaţiilor româno-polone în perioada interbelică.

În partea a doua a reuniunii a avut loc o masă rotundă, cu participarea unor istorici, cercetători şi experţi din România şi Polonia, dezbaterile analizând şi oferind noi valenţe relaţiilor bilaterale între cele două războaie mondiale, din perspectiva cercetării istorice.