8 decembrie 2021

Conferinţa Ştiinţifică Naţională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 18-20 noiembrie 2021, a avut loc Conferinţa Ştiinţifică Naţională de Toamnă a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, eveniment care, alături de Conferinţa de Primăvară, face parte din tradiţia instituţiei, o manifestare de marcă a mediului ştiinţific şi academic din România. Ediţia din acest an, desfăşurată sub genericul „Tradiţii şi Progrese în Ştiinţa Românească”, s-a bucurat de o largă participare, întrunind, în calitate de autori şi comunicatori, profesori, cercetători, oameni de ştiinţă şi cultură din cadrul AOSR şi din alte medii ştiinţifice.

Un aspect notabil îl constituie participarea la manifestare a cercetătorilor tineri, unii dintre ei doctoranzi, în varii domenii ale cercetării şi cunoaşterii, ceea ce atestă, o dată în plus, deschiderea specială a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România faţă de tineri, susţinerea programatică a noilor generaţii de oameni de ştiinţă.

Conferinţa Ştiinţifică de Toamnă a AOSR a fost organizată, în raport direct cu secţiile instituţiei: Secţiunea Ştiinţe Tehnice, Secţiunea Ştiinţa şi Tehnologia Informaţiei, Secţiunea Biologie, Secţiunea Medicină, Secţiunea Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Secţiunea Ştiinţe Exacte: Matematică şi Geodinamică, Secţiunea Ştiinţe Fizice, Secţiunea Filosofie, Teologie şi Psihologie, Secţiunea Ştiinţe Istorice şi Arheologice, Secţiunea Ştiinţe Chimice, Secţiunea Ştiinţe Militare.

Participarea pe secţiuni a însumat 230 de lucrări ştiinţifice, acoperind o diversitate de domenii şi teme, atât din arii fundamentale, cât şi din zone de avangardă ale cercetării, în abordări interdisciplinare şi transdisciplinare, în noile paradigme ale cunoaşterii. De remarcat faptul că, printre autori şi comunicatori, s-au numărat personalităţi de prestigiu ale ştiinţei şi cercetării româneşti.

Programul Conferinţei, titlurile şi abstractele comunicărilor pot fi consultate aici:

http://www.aosr.ro/program-conferinta-noiembrie-2021/;

http://www.aosr.ro/wp-content/uploads/2021/11/LUCRARI-INSCRISE.pdf;

http://www.aosr.ro/wp-content/uploads/2021/11/VOLUM-DE-REZUMATE.pdf

Prin participare, prin implicarea unor personalităţi de prim rang din fiecare domeniu, prin complexitatea şi nivelul ştiinţific al comunicărilor, prin diversitatea ariilor cunoaşterii şi a temelor abordate, Conferinţa Ştiinţifică de Toamnă a AOSR, ediţia 2021 s-a dovedit un eveniment de primă mărime al ştiinţei şi cercetării româneşti, un succes academic incontestabil.

În acest cadru, Preşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, a declarat: „Conferinţa recent încheiată, ca şi celelalte de până acum, pledează pentru calitatea cercetării desfăşurate în instituţia noastră, pentru nivelul ei ridicat, competitiv la nivel european şi internaţional, pentru potenţialul ştiinţific şi academic al AOSR. Toate acestea sunt confirmate, de altfel, în mod obiectiv prin situarea constantă a Academiei noastre pe locuri onorante în clasamente ştiinţifice internaţionale de prestigiu, precum Scimago Elsevier. Regretăm acele măsuri arbitrare şi injuste, lansate în spaţiul public şi în unele medii politice, care au lovit şi lovesc în continuare în instituţia noastră. AOSR îşi continuă activitatea pe linia calităţii şi excelenţei, imprimată de fondatorii ei, savanţi şi mari personalităţi ale ştiinţei şi cercetării româneşti, în anul 1935 şi după aceea. Suntem o instituţie academică importantă a României, cu o istorie şi o tradiţie care nu pot fi contestate şi cu atât mai puţin anulate. Vrem ca instituţia noastră să fie respectată pentru ceea ce este, pentru calitatea şi valoarea activităţii sale, pe care le probează prin manifestările, activităţile şi proiectele sale ştiinţifice.”

Biroul de Comunicare şi Relaţii Publice al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România