3 iulie 2022

Conferinţele de joi. „Iosif Berman, omul cu o mie de ochi”, la Palatul Suţu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Muzeul Municipiului Bucureşti marchează închiderea expoziţiei „Bucureştiul văzut de Iosif Berman” cu o conferinţă specială susţinută de moştenitoarea arhivei fotografice de familie a fotografului, care va prezenta imagini inedite din colecţie nu doar frumoase şi expresive, ci de neuitat. Evenimentul va avea loc joi, 26 mai 2022, începând cu ora 18.00, la Palatul Suţu (Bdul Ion C. Brătianu, nr. 2).

Fotoreporter la ziarele interbelice „Adevărul” şi „Dimineaţa”, românul cu cele mai multe imagini publicate de prestigioasa revistă „National Geographic”, ultimul fotograf oficial al Casei Regale, fotograf al echipelor Şcolii Sociologice coordonate de Dimitrie Gusti, pe care l-a însoţit în majoritatea anchetelor sale de teren, de la Runcu şi Drăguş, la Cornova, probabil spion în Rusia îndepărtată şi exilat apoi la Constantinopol, picat în anonimat decenii întregi, Iosif Berman a lăsat în urmă câteva mii de fotografii.

Splendide, diferite prin discursul vizual de tot ce se fotografia în epocă. Unele, clişee pe sticlă, cele mai multe, pe hârtie. Acestea sunt împărţite, fără a fi semnate de autor, între Muzeul Municipiului Bucureşti, Biblioteca Academiei, Arhivele Statului, Muzeul Ţăranului Român, Institutul de Etnografie şi Folclor, colecţii particulare etc, iar contribuţia importantă a lui Berman la istoria fotografiei româneşti a fost doar secvenţial recuperată, fără a face vreodată subiectul unei inventarieri şi publicări integrale. Geo Bogza l-a numit pe Iosif Berman „omul cu o mie de ochi”. Acesta avea să devină titlul unui foarte reuşit documentar despre Iosif Berman, realizat în 2001, de regizorul Alexandru Solomon.

Din 6 aprilie, Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte, la Palatul Suţu, o expoziţie foarte interesantă, „Bucureştiul văzut de Iosif Berman”, al cărei curator este muzeograful şi istoricul Cezar Petre Buiumaci. Expoziţia poate fi vizitată până duminică, 29 mai, şi va fi deschisă şi pe parcursul conferinţei de joi.

„Călătoria propusă de Muzeul Municipiului Bucureşti prin vechiul oraş opreşte în staţii ce nu se mai întorc. Oraşul vechi, cu ale lui uliţe întortochiate, prăvălii şi pieţe, case şi maşini de mult uitate, Parcul Carol, a cărui amenajare este legată de numele primului rege al românilor, demolările vechilor case pentru a permite întinerirea oraşului, diferitele evenimente care au ţinut cap de afiş în presa vremii, noul oraş, zvelt şi dinamic, noile serbări care au necesitat locuri noi de desfăşurare şi care au reuşit o revigorare culturală şi economică a Capitalei aşa cum este „Luna Bucureştilor” şi noul loc de desfăşurare a acesteia – Parcul Naţional Carol al II-lea (Herăstrău), viaţa politică sau mai precis activitatea electorală, viaţa socială şi obiceiurile urbane reprezintă traseul nostru pe harta Bucureştilor interbelici ilustraţi de Iosif Berman.” (Cezar Petre Buiumaci, curator)

Invitata lui Cătălin D. Constantin la „Conferinţele de joi” este jurnalista Adina Ştefan, moştenitoarea arhivei fotografice de familie a lui Iosif Berman, care va istorisi povestea fotografului şi a familiei acestuia. Conferinţele de joi vor reveni, constant, la Palatul Suţu, din toamnă.

Adina Ştefan este jurnalist de informaţie culturală, cu 22 de ani de activitate în presa scrisă (EVZ, Rl, Adevărul şi mai multe reviste). Licenţiată a UB, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, membră a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România şi deţinătoare, prin succesiune, a unicei colecţii de fotografii Iosif Berman din patrimoniul familiei sale.

Cătălin D. Constantin este editor de carte şi jurnalist cultural. A coordonat mai multe colecţii de beletristică şi a editat numeroase cărţi de fotografie dedicate patrimoniului cultural românesc. Din 2008 predă cursuri şi seminare de antropologie la secţia de Studii Culturale. Etnologie a Facultăţii de Litere de la Universitatea din Bucureşti. Din 2016 este prodecan la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti.

Sursa foto: Muzeul Municipiului Bucureşti