27 mai 2022

Conflictul din Ucraina aduce cu sine și creșterea prețului grâului

grau - pixabay
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Ucraina a fost cunoscută drept unul dintre principalii exportatori de grâu, de zeci de ani, iar actual situație influențează și exporturile de cereale, ducând prețurile alimentelor, la nivel mondial spre recorduri negative.
Astfel, prețurile cerealelor au crescut săptămâna trecută la niveluri record, deoarece prețurile la alimente, la nivel mondial sunt mai mari acum decât în ​​timpul „Primăverii arabe” din 2011.
Vineri, Indicele prețurilor la alimente (FFPI) al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale pentru un coș de produse alimentare de bază, a raportat prețuri record în luna februarie. Prețurile sunt, de fapt, 3,1% mai mari decât în ​​februarie 2011, când protestele antiguvernamentale, revoltele și rebeliunile armate au izbucnit în lumea arabă.
Riscul ca o evenimente similare să se repete este în creștere. Agenția Bloomberg a anticipat evenimente în urmă cu doi ani, in legătură cu viitoarele crize ale prețurilor în agricultură și cum ar putea provoca o nouă primăvară arabă.
Acum, agenția economică subliniază care țări sunt cele mai vulnerabile la șocurile prețurilor alimentelor și la penuria din cauza crizei din Ucraina. Datele Bloomberg arată țările cele mai dependente de grâul din Ucraina, inclusiv Egipt, Indonezia, Bangladesh, Pakistan și Turcia. Deși, nu avem niciun indiciu că vreuna dintre aceste țări se află în pragul revoltelor sociale, va fi necesară mai multă vigilență, deoarece prețurile alimentelor cresc și primăvara din această emisferă este la două săptămâni distanță, potrivit Bloomberg.
Ciprian Pop