Publicat: 30 Septembrie, 2020 - 10:12
Share
Legea marțială a fost introdusă în Armenia, Azerbaidjan și în “Republica Nagorno-Karabakh”, entitate nerecunoscută

Consiliul de Securitate al ONU a cerut încetarea imediată a focului în Nagorno-Karabakh.

Luptele de-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabakh au continuat pe tot parcursul zilei, dar toate atacurile armatei azere au fost respinse de forțele de autoapărare ale “Republici Nagorno-Karabakh” potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării de la Erevan, Artsrun Hovhannisyan. "Toate atacurile forțelor armate azere au fost respinse de armata de autoapărare a Artsakh (așa este denumită Republica Nagorno-Karabakh). Inamicul a suferit pierderi grave", a spus el.

Emirul Qatarului Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, într-o conversație telefonică cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a solicitat soluționarea conflictului dintre Baku și Erevan asupra Nagorno-Karabakh prin dialog și prin mijloace diplomatice.

 La rândul său, Aliyev, a declarat că “conflictul poate fi rezolvat „exclusiv pe baza normelor și principiilor dreptului internațional și în cadrul integrității teritoriale a Azerbaidjanului”.

Rusia, Statele Unite și Franța, co-președinți ai grupului OSCE Minsk, ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a realiza stabilitatea și pacea în Nagorno-Karabakh, a declarat premierul armean Nikol Pashinyan într-un interviu acordat BBC marți seara.

La randul sau, Ministrul armean de Externe, Zohrab Mnatsakanyan, a trimis o scrisoare Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, în care a informat despre agresiunea pe scară largă declanșată de Azerbaidjan împotriva Republicii Nagorno-Karabakh, situația rezultată și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la sprijinul Turciei pentru Azerbaidjan.

 

“Turcia întrerupe procesul de pace conceput pentru a rezolva conflictul din Nagorno-Karabakh și duce la agravarea acestei probleme”, a declarat Eliot Engel, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA.

Kabului se pozitioneaza, la fel ca si Ankara, fatis, de partea Azerbaidjanului, după cum rezulta din recente declarații de presa. Ministerul Afacerilor Externe din Afganistan sprijină Azerbaidjanul în situația din Nagorno-Karabakh, a raportat canalul local TV 1TV. Diplomatul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea conflictului din regiune. Între timp, Ministerul Afgan de Externe a subliniat că Nagorno-Karabakh face parte din teritoriul azer și Kabulul „sprijină Baku” în aceasta problema.

Într-o conversație cu Pashinyan, Putin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ostilitățile din Nagorno-Karabakh și a subliniat necesitatea unei immediate încetari a focului.

Guvernul iranian a spus că Iranul, Rusia și Turcia pot ajuta Baku și Erevanul să găsească o ieșire pașnică.

Georgia este pregătită să participe la negocierile de pace din Nagorno-Karabakh, dacă Armenia și Azerbaidjanul o doresc, a declarat Irakli Sesiashvili, șeful Comitetului de Apărare și Securitate al Parlamentului Georgian. "Ministerul nostru de externe este în contact permanent cu colegii săi (din Armenia și Azerbaidjan). Bineînțeles, baza acestor legături, în primul rând, este apelul la pace și la încetarea focului. Dacă părțile vor să implice Georgia în procesul negocierilor de pace, suntem pregatiti", a spus Sesiashvili. Deputatul a adăugat că autoritățile georgiene sunt interesate să stabilească pacea, dar a remarcat cu regret că „nu există încă astfel de semne”.

Si Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut Armeniei și Azerbaidjanului să rezolve criza în mod pașnic. "Ne dorim pace, acestea sunt două popoare frățești pentru noi. Le dorim să oprească toate acestea cât mai curând posibil. Pare că nu există altă alternativă, dar credeți-mă, pacea este cea mai importantă. Credem că frații și prietenii noștri armeni si azeri vor găsi forța pentru a realiza acest lucru ", a spus Vucic.

Declarații interesante parvin în continuare de la Erevan. Astfel, Premierul Nikol Pashinyan consideră “acțiunile Azerbaidjanului pe teritoriul Nagorno-Karabakh și Armeniei ca o operațiune planificată în prealabil în timpul exercițiilor militare comune cu Forțele Armate Turcești”.

Armenia are informații că unitățile armatei turce se află în Nakhichevan, a spus Pashinyan pentru agenția TASS. Potrivit acestuia, comunitatea mondială ar trebui să solicite Turciei să părăsească Caucazul de Sud. El a exclus posibilitatea unei soluții militare la problema Nagorno-Karabakh. Pashinyan a declarat că personal militar turc de rang înalt se află pe teritoriul Azerbaidjanului și este responsabil cu operațiunile militare.

 

Ciprian Pop

Tag-uri Geo: