Publicat: 28 Iunie, 2016 - 12:33

Universitatea din București, prin intermediul Institutului de Cercetări al Universității din București (ICUB) și Villa Noël – Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale (CEREFREA), în colaborare cu Societas Iuris Publici Europaei (SIPE), vă invită la cel de-al 11-lea congres al SIPE, cu tema „Migraţia: noi provocări pentru Europa, suveranitatea statală şi statul de drept socialˮ, organizat sub înaltul patronaj al Comisarului European pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, Dimitris Avramopoulos. Evenimentul se va desfășura în perioada 30 iunie – 2 iulie 2016, în Sala Stoicescu a Facultăţii de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46). 
Conferința se va bucura de participarea domnului, Koen Lenaerts, președintele Curții de Justiție a Uniunii Europene.
În prezent, comunitatea internațională și cea europeană se confruntă cu unul dintre cele mai mari valuri migraționiste din istoria contemporană. Fenomenul a scos în evidență probleme de natură juridică, sociologică și economică pe care societatea internațională în general, Uniunea Europeană și statele membre în special, trebuie să le remedieze pentru a putea face față crizei. 
Congresul se dorește a fi un forum de discuții în cadrul căruia reprezentanți ai mediului academic, cercetători, practicieni și experți în domeniu vor analiza multiple aspecte referitoare la migrație și refugiați. Printre temele abordate figurează: Regimul juridic al frontierelor interne din perspectiva migrației; Cadrul juridic al migrației și frontierele externe în dreptul UE; Dreptul la azil și presiunea migrației; Dreptul UE și întoarcerea imigranților clandestini; Protecția migranților în cadrul Comitetului social european; Integrarea migranților din perspectiva Organizatiei internaționale a Muncii; Migrația – procedura judiciară în viitor; Gestiunea migrației de către statele de tranzit și traficul de ființe umane, etc.
Congresul se va încheia cu o masă rotundă pe tema problemelor dreptului public european în fața migrației. 
Participarea este fără taxă de înscriere. Locurile se ocupă în ordinea înregistrării prin completarea formularului regăsit în anexă.