31 iulie 2021

Congresul National de Medicina Fizică, de Recuperare și Balneologie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ne apropiem cu bucurie de momentul la care vom începe Congresul Național de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneologie. Programul științific este și el tot mai aproape de forma finala. Pana pe data de 23 Iulie se mai pot primi abstracte pentru cei ce doresc sa susțină o lucrare în cadrul evenimentului.

Am primit deja acreditarea, 40 credite EMC acordate de UEMS, 30 credite pentru membrii OBBCSSR și Colegiul Fizioterapeuților, 10 credite EMC pentru asistenții medicali.

Sunt deja peste 300 de participanți înscriși la congres, un aspect care ne onoreaza mult și sperăm ca numarul participanților să fie și mai mare.

Credem că împreună vom reuși să demonstrăm că România își merită pe deplin primul loc în domeniul Balneologie, Medicină Fizică și de Recuperare nu numai datorită bogăției resurselor naturale terapeutice, ci și datorită profesionalismului pe care împreună putem să îl arătăm.

Partea plină a paharului este de cea mai înaltă calitate, așa cum am arătat mai sus.

Există însă și o parte goală a paharului, pe care nu o vom ocoli. Pentru a realiza clasamentul Stațiunilor Balneare, am vizitat în ultima perioada mai multe stațiuni balneare pentru a împrospăta, în mod corespunzător nivelul de cunoaștere privind aceste stațiuni. Din păcate, constat diminuarea drastică a interesului pentru CERCETARE ȘTIINȚIFICĂ la nivelul Stațiunilor Balneare. Dimensiunea turistică este la un nivel ridicat în cele mai multe din stațiunile vizitate (Sovata, Băile Tușnad, Covasna, Baile Homorod, Balvanyos, Borsec, Slanic Moldova, Vatra Dornei, Bălțătești), demonstrând ca încet, încet, episodul dramatic al pandemiei este depășit sau urmează sa fie ușor, ușor stopat. ”Ce e val, ca valul trece!” În Sovata, abia am găsit un loc de parcare. Crește mult interesul turistic, dar constat, personal cel puțin cu o oarecare tristețe, că acest lucru se întâmplă prin contrabalansarea nivelului de servicii medicale și scăderea interesului pentru utilizarea MEDICALA a resurselor naturale. Ar fi păcat! Există și o excepție. La Bălțătești, nivelul de dotare ultramodern, calitatea și discuțiile purtate cu personalul medical de la Sanatoriul din Bălțătești mi-au demonstrat că există și o altfel de abordare. Îi mulțumesc mult Domnului Dr. Răzvan Ghinea pentru bucuria pe care mi-a făcut-o facilitându-mi vizitarea acestei baze de tratamant, de care am rămas plăcut impresionat. Sunt bucuros că elementul turism prevalează și că poate genera venituri pentru operatorii acestui segment. Plus valoarea însă se bazează pe cercetarea științifică, competitivitatea la nivel internațional, gradul de cunoaștere și valorificarea medicala a factorilor naturali terapeutici.

Cu acest PAHAR, cu plusuri și minusuri, aduc în prim plan domeniul în care ROMÂNIA este în fruntea clasamentului, printre puținele domenii în care exceleaza. Ar fi păcat să piardă acest statut.
Doamne ajuta !, Să ne vedem SĂNĂTOȘI !