Publicat: 13 Mai, 2014 - 16:26
Share

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de inculpații:
PLOPEANU TEODOR și LAȚA ILIE, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaș, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și conflict de interese
ȘERBAN IOAN, președinte și acționar majoritar al Asociației GOSCOM instigare la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracțiunea de conflict de interese
Prezentăm comunicatul de presă al DNA pe acest subiect:
"Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând cu data de 13.05.2014 

În Ordonanța de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date și indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt: 
În perioada 2012-2013 , reprezentanții S.C. Gospodăria Comunala S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-și plăti furnizorii, angajații și datoriile față de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanții societății au atras atenția că această situație este cauzată, în mare parte, de Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acționar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaș și Asociația GOSCOM, care deținea 19,22% acțiuni.
În acest context, în ședința sa din data de 25.11.2013, Consiliul local a decis achiziționarea pachetului de 19,22% aparținând Asociației GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, în pofida faptului că deja Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acționariatul societății, iar cumpărarea acțiunilor nu aducea niciun beneficiu.
Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri și cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că, și dacă s-ar deține pachetul total de acțiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitație, ținându-se seama de concurență.
Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociației GOSCOM la data de 27.12.2013. 

Probatoriul administrat în cauză a mai relevat faptul că reprezentanții Asociației Goscom au ascuns adevărata componență a acționariatului, având în vedere că nici măcar președintele Consiliului de Administrație al societății nu cunoștea adevărata structură. Din probatoriu a mai reieșit că cei direct interesați de realizarea procesului de cesiune și intrarea banilor în contul Asociației GOSCOM erau consilierii Lața Ilie și Plopeanu Teodor.

După realizarea cesiunii la data de 30.12.2013, Șerban Ioan, în calitate de președinte și acționar majoritar al Asociației GOSCOM, a efectuat din contul Asociației alimentat de către Consiliul Local Mediaș un transfer bancar de 597.193,21 lei din contul Asociației în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărțiți astfel:
- la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Lața Ilie cu explicația „suma datorată”; 
- la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile asociaților GOSCOM care sunt evidențiați nominal în Registrul acționarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acțiunilor deținute de aceștia
- la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicația „restituire obligații” 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații PLOPEANU TEODOR, LAȚA ILIE și ȘERBAN IOAN trebuie să respecte următoarele obligații: 

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat; 
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței; 
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat;
d) să nu părăsească municipiul Mediaș, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; 
e) să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nici o cale;
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme. 

În cauză se efectuează urmărirea penală și față de alte persoane, funcționari publici – consilieri locali, pe motiv că, alături de Plopeanu Teodor și Lața Ilie, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin exprimarea unui vot favorabil, au participat la luarea unei decizii (în speță transformarea Consiliului Local Mediaș în acționar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Mediaș prin cumpărarea pachetului de 19,22% acțiuni deținut in aceasta societate de către Asociația GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), prin care au obținut, cu complicitatea președintelui Asociației GOSCOM, foloase patrimoniale.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informații - Sibiu și al lucrătorilor din cadrul Direcției Operațiuni Speciale. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".