1 iulie 2022

Consilierii militari francezi, germani, ruși și ucraineni s-au întâlnit la Paris

Distribuie pe rețelele tale sociale:
foto: catedrala-notre-dame
Consilierii militari francezi, germani, ruși și ucraineni s-au întâlnit la Paris miercuri, 26 ianuarie, pentru a găsi o cale de ieșire din criza dintre Moscova și Kiev. Între timp, pe teren, militarii sunt mobilizați. Presa din hexagon publică astăzi mai multe materiale despre situația din Ucraina și despre vizita Ministerul Apărării la București.
Kremlinul este acuzat, de la Paris, că a trimis zeci de mii de trupe la granița cu Ucraina, iar Washingtonul se așteaptă ca Rusia să „utilizeze forța militară” împotriva Ucrainei cumva, „poate” până la mijlocul lunii februarie, potrivit secretarului de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.
Această desfășurare a forței fără precedent a fost documentată de câteva luni, în special prin analiza a zeci de imagini provenite de la amatori sau din satelit. Artilerie, vehicule blindate, tancuri, autocisterne… Sunt observate zeci de convoaie feroviare. „Echipament care consolidează bazele rusești existente sau nou înființate”, susțin jurnaliștii de la France info si AFP.
Tot din presa franceză de astăzi aflăm și că , serviciile de informații americane au estimat că 100.000 de soldați ruși s-au adunat lângă graniță și în Crimeea. Potrivit monitorizării Rochan Consulting, o firmă de analiză militară, există 17 baze militare ruse permanente în apropierea granițelor cu Ucraina și Belarus și șapte tabere în care s-au instalat noi unități.
Pe de altă parte, de la începutul lunii ianuarie, mișcări similare au fost observate și în Belarus. Pe 18 ianuarie, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat că trupele ruse vor sosi în februarie pentru exerciții de „pregătire pentru luptă”. „Viitoarele exerciții de pregătire operațională și de luptă au loc din cauza înrăutățirii situației politico-militare din lume, a creșterii continue a tensiunilor în Europa, în special la granițele de vest și de sud ale Belarusului”, a explicat Minskul.
Cu toate acestea, șeful diplomației ucrainene, Dimitri Kuleba, a estimat miercuri că trupele ruse adunate la granița cu Ucraina sunt încă „insuficiente” pentru a lansa un atac major împotriva țării sale. Acest număr „este semnificativ, reprezintă o amenințare pentru Ucraina”, dar „în timp ce vorbim, acest număr este insuficient pentru o ofensivă pe scară largă împotriva Ucrainei de-a lungul întregii granițe cu Ucraina”, a spus el, citat de televiziunea publică de la Kiev.
În aceste zile, grupări se găsesc în Rukla (Lituania), Adazi (Letonia), Tapa (Estonia) și Orzysz (Polonia). Țările baltice au și unități de integrare a forțelor NATO, a căror misiune este „de a contribui la pregătirea trupelor naționale și de a facilita desfășurarea rapidă a forțelor aliate dacă este necesar”. Acestea sunt situate în Vilnius (Lituania), Riga (Letonia) și Tallinn (Estonia).
Potrivit presei franceze, la care am făcut referire la început, NATO și-a extins prezența și în sud-estul Europei, cu o „brigadă multinațională” la Craiova, în România. „În această țară care împarte granița cu Ucraina, NATO este prezentă și prin baza aeriană de la Deveselu (România), care include un sistem de apărare antirachetă”, menționează Franceinfo . Există și o unitate de integrare a forțelor NATO la București. O altă astfel de unitate este situată și la Székesfehérvár, în Ungaria, învecinată tot cu Ucraina. NATO și-a consolidat, de asemenea, prezența maritimă și aeriană în regiunea Mării Negre.
Întăriri trimise în sud-estul Europei
Alianța Atlantică a anunțat luni că mai multe dintre statele sale membre vor trimite întăriri militare în Europa de Est. Acest lucru este menit, explică NATO, „să consolideze postura de descurajare și apărare a NATO, în timp ce Rusia continuă să-și consolideze postura militară în și în jurul Ucrainei”.
Danemarca a planificat astfel să trimită o fregată în Marea Baltică, precum și patru avioane de luptă F-16 pe teritoriul lituanian, „în sprijinul misiunii de poliție a Alianței”. Madridul trebuie să trimită, la rândul său, mai multe nave „care se vor alătura forțelor navale ale NATO” și ar putea începe să trimită aeronave de luptă în Bulgaria. De asemenea, Olanda va trimite acolo două avioane de vânătoare F-35, din aprilie, oferind în același timp „o navă și unități terestre în stare de pregătire” pentru forța de reacție a Alianței Atlantice.
Statele Unite au plasat luni în alertă aproximativ 8.500 de soldați, care ar putea umfla rândurile Forței de răspuns a NATO, care are 40.000 de soldați. Decizia de dislocare a acestora nu a fost încă luată, dar o livrare de echipament militar și muniție a fost deja trimisă la Kiev cu avionul. Franța, la rândul ei, a declarat că este „gata să trimită trupe în România” sub comanda NATO.
A consemnat Ciprian Pop