28 noiembrie 2021

Consilierul de stat Laszlo Borbely, membru de onoare al Asociaţiei Euro-Toques Internaţional

Distribuie pe rețelele tale sociale:

S-a lansat primul manual de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere a risipei alimentare, autor dr. Iulia Drăguţ. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat marţi, 16 noiembrie a.c. la Palatul Culturii din Iaşi, împreună cu Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA) evenimentul de lansare a unui manual destinat viitorilor specialişti în gastronomie dar şi oamenilor ce îşi doresc să îşi îmbunătăţească alimentaţia şi implicit starea de sănătate.

Cu această ocazie, consilierul de stat Laszlo Borbely a primit distincţia de membru de onoare al Asociaţiei Euro-Toques Internaţional, cea mai relevantă asociaţie care promovează gastronomia sustenabilă şi lucrează direct cu instituţiile europene.

„Implicarea Departamentului în promovarea nutriţiei sănătoase a fost recunoscută astăzi la cel mai înalt nivel. Alimentaţia este fără îndoială un exemplu de activitate esenţială legată direct de dezvoltarea durabilă. Indiscutabil, o modalitate sigură de a îmbunătăţi sănătatea este adoptarea unei alimentaţii echilibrate. Aceste două componente ne vor duce mai aproape de un stil de viaţă sustenabil, o formă de respect faţă de noi înşine şi faţă de mediul înconjurător. Risipa alimentară este de asemenea un aspect important: peste 6.000 de tone de alimente se aruncă zilnic în România.”, a declarat Laszlo Borbely, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Manualul are o componentă dedicată sănătăţii fizice, dar şi celei emoţionale. Cuprinde elemente esenţiale despre lanţurile trofice, dependenţa de natură şi consecinţele îndepărtării de aceasta, toate analizate în spiritul principiilor dezvoltării durabile. Materialul ne relevă faptul că aceste principii se regăsesc în cele mai simple acţiuni şi activităţi pe care le întreprindem în fiecare zi.

Manualul a fost tipărit în 300 de exemplare şi va fi distribuit gratuit în liceele şi şcolile profesionale în sistem dual cu specific gastronomic. De asemenea, o versiune electronică va fi disponibilă pe site-ul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă. Evenimentul de promovare a dezvoltării durabile, a consumului responsabil şi Manualul Risipă Alimentară şi nutriţie sănătoasă contribuie la promovarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, atingând Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2 – Foamete Zero şi 3 – Sănătate şi bunăstare, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4 – Educaţie de calitate şi Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12 – Consum şi Producţie Responsabile.

În cadrul conferinţei de lansare au mai luat cuvântul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, Luciana Antoci, inspector şcolar general al judeţului Iaşi, profesori, specialişti din domeniul gastronomic, chefi şi somelieri care reprezintă România la competiţii internaţionale. Conform unui barometru de opinie publică realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, promovarea consumului de alimente sănătoase este pe primul loc în ceea ce priveşte interesul cetăţenilor (92% sunt interesaţi sau foarte interesaţi).

Rezultatele barometrului pot fi consultate aici: http://romania-durabila.gov.ro/wp-content/uploads/2020/08/RD03-Livrabil-E-Narativ.pdf.