Publicat: 30 Septembrie, 2012 - 13:39
Share

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut Vineri, 28 Septembrie, la New York, o întrevedere cu reprezentanţi ai Consiliului de Afaceri Româno-American. Şeful diplomaţiei române a salutat iniţiativa creării Consiliului, exprimând convingerea că noua structură va deveni un partener important al Guvernului României în demersurile de consolidare a dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi SUA, consacrat prin Declaraţia Comună adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011.

 Ministrul afacerilor externe a insistat asupra oportunităţilor deosebite de investiţii pe care le oferă piaţa românească, evidenţiind eforturile continue depuse de autorităţile române pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din ţara noastră. A solicitat, în acest context, sprijinul interlocutorilor americani pentru diseminarea largă, la nivelul întregii comunităţi de afaceri din SUA, a acestor oportunităţi.

 Totodată, şeful diplomaţiei române a exprimat disponibilitatea Guvernului României de a sprijini proiectele ce vizează impulsionarea relaţiilor economice bilaterale. În acest scop, a invitat Consiliul să participe la sesiunea de lansare a Grupului de lucru (task force) pentru implementarea obiectivelor Declaraţiei privind Parteneriatul Strategic.

 Interlocutorii americani au prezentat misiunea şi obiectivele noii structuri, subliniind prioritatea care va fi acordată demersurilor de promovare a oportunităţilor de afaceri pe care le oferă România, în mediile politice şi economice din Statele Unite, de o manieră pragmatică, susţinută şi consecventă. Au evidenţiat, totodată, obiectivul AMRO de a contribui la consolidarea dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic.

 Membrii AMRO şi-au manifestat intenţia de a menţine unui dialog constant cu autorităţile române, în vederea identificării unor noi idei de proiecte care ar putea fi promovate în plan economic, sub egida Parteneriatului Strategic româno-american. În context, a fost exprimată intenţia organizării unei misiuni economice a AMRO, în România, în cursul lunii noiembrie 2012.

 Reprezentanţii AMRO au exprimat intenţia de a sprijini demersurile României de a fi inclusă în programul Visa Waiver.