Publicat: 24 Ianuarie, 2013 - 18:31
Culmea insolentei: Jagland a cerut o lista cu "parlamentarii corupti"!

Consiliul Europei a început o evaluare a "imunității extinse" a parlamentarilor pentru a stabili dacă aceasta este în conformitate cu standardele europene, a anunțat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă, secretarul general al Consiliului, Thorbjorn Jagland.

"Sunt îngrijorat că această modificare ar putea merge prea departe în protejarea parlamentarilor în cazul urmăririi penale", se precizează în document, specificându-se faptul că "este la latitudinea fiecărei ţări de a adopta propriile norme privind imunitatea parlamentară".

Jagland precizează că ”imunitatea nu poate fi acordată” pentru parlamentarii găsiți vinovați de infracțiuni de drept comun.

"Imunitatea poate fi necesară, de exemplu, pentru a proteja libertatea de exprimare a membrilor Parlamentului. În cazul în care imunitatea merge dincolo de declaraţiile făcute în Parlament, trebuie să existe proceduri de ridicare a imunităţii, care să fie transparente şi să nu se aplice selectiv", a precizat Thorbjorn Jagland.

Secretarul general al CE mai spune că a trimis o scrisoare conducerii Parlamentului, prin care oferă sprijinul juridic al experţilor instituţiei. "Experţii noştri vor face o evaluare pentru a stabili dacă modificarea este în conformitate cu standardele Consiliului Europei", mai arată comunicatul.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a explicat că va avea o întâlnire cu secretarul general al Consiliului în săptămâna care vine, ocazie cu care se va discuta pe această temă, precizând că declarațiile făcute de oficialii CE reprezintă o neînțelegere.