Publicat: 23 Iunie, 2020 - 11:51
Share

Conform datelor publicate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, un procent de 46,30% dintre elevii din mediul rural au luat note cuprinse între 1 şi 4.99 la matematică, în timp ce, în mediul urban, 19,61% dintre elevi au obţinut astfel de note. Mai mult decât atât, conform aceloraşi date, procentul elevilor din mediul rural care au obţinut medii cuprinse între 1 şi 4.99 la Evaluarea Naţională este mai mult decât dublu faţă de procentul elevilor din mediul urban ale căror medii s-au situat în acest interval (rural - 38,03%; urban - 15,08%)

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra semnificaţiei acestor date: în perioada în care cursurile fizice au fost suspendate, efectuându-se tranziţia de la învăţământul faţă-în-faţă la cel online, mulţi elevi din mediul rural nu au avut acces la aceste cursuri, fiind privaţi, în mod direct, de dreptul lor la educaţie şi şanse egale. Aceste discrepanţe nu pot fi trecute cu vederea, întrucât ele reliefează diferenţa calitativă dintre învăţământul din mediul rural şi cel urban. Datele evidenţiate trebuie să reprezinte o îngrijorare pentru Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi, totodată, o nevoie de accelerare a unor măsuri prin care toţi elevii vor putea ajunge la şcoală şi vor putea să recupereze conţinuturile pierdute.

Cu toate acestea, este esenţial să subliniem faptul că suspendarea cursurilor online nu reprezintă factorul determinant al acestor discrepanţe, ci doar un aspect care a adâncit aceste diferenţe. Sărăcia, excluziunea socială sunt factori care atenuează procesul instructiv-educativ, motiv pentru care aceşti factori nu trebuie trecuţi cu vederea. Din acest motiv, considerăm că este imperios ca Ministerul Educaţiei şi Cercetării să îşi asume eşecul de a le asigura tuturor elevilor accesul la educaţie şi să conceapă măsuri concrete şi sustenabile pentru a asigura faptul că statusul socio-economic al fiecărui elev în parte nu va mai interfera cu parcursul educaţional al acestuia.

"Rata de promovare a examenului de Evaluare Naţională este înşelătoare şi nu trebuie folosită politic. Cifrele nu reflectă, în acest caz, realitatea din sistemul educaţional, un sistem în care inechitatea guvernează. O altă întrebare a cărui răspuns întârzie să apară este: ce facem cu elevii care au abandonat şcoala, cei care au refuzat să urmeze un liceu? La această întrebare aşteptăm un răspuns ferm din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Un răspuns care să nu vină sub forma unei promisiuni, ci sub forma unor politici coerente şi asumate.", a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.