17 august 2022

Consorţiul Universităţilor Europene NeurotechEU s-a reunit la UMF „Iuliu Haţieganu”

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consorţiul Universităţilor Europene NeurotechEU s-a reunit la UMF „Iuliu Haţieganu”. Alianţele universitare vor defini viitorul educaţiei europene.

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a organizat, în perioada 16-18 mai 2022, evenimentul NeurotechEU 3rd Board of Rectors Meeting, cea de-a treia reuniune a rectorilor universităţilor fondatoare ale consorţiului The European University of Brain and Technology (NeurotechEU).

La evenimentul găzduit de UMF „Iuliu Haţieganu au participat rectorii şi preşedinţii unora dintre cele mai importante universităţi, din zece ţări europene, alături de echipele lor, formate din prorectori, manageri de proiect şi studenţi. Cele 8 universităţi partenere din cadrul consorţiului NeurotechEU sunt: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernandez (Spania), Universitatea Boğazici (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria) şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (România). La reuniune au mai participat şi reprezentanţii Universităţii Georgia Tech-Lorraine (Franţa) şi cei ai Universităţii din Reykjavik (Islanda), instituţii interesate să se alăture consorţiului.

„Un aspect foarte important al acestui consorţiu este faptul că vom beneficia de experienţa fiecăruia dintre noi şi vom completa activităţile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce priveşte educaţia, cât şi cercetarea. Împreună vom crea noi programe educaţionale”, a declarat Robert Harris, vicepreşedinte academic al învăţământului doctoral din cadrul Karolinska Institutet din Suedia.

Programul evenimentului a cuprins o serie de întruniri şi dezbateri, atât la nivel de management, cu privire la ţelurile comune ale universităţilor partenere, cât şi de ordin tehnic, cu privire la proiectele aflate în desfăşurare, precum Neurotech RI (dedicat sprijinirii studenţilor şi doctoranzilor implicaţi în cercetarea şi inovarea în domeniul neuroştiinţelor). În paralel, au avut loc şi o serie de evenimente pentru studenţi. Ultima zi a fost dedicată adoptării şi semnării declaraţiei comune a rectorilor universităţilor fondatoare, eveniment organizat la Salina Turda, un loc unic în Europa, care i-a impresionat membrii delegaţiei internaţionale.

„Motivul pentru care am venit la Cluj-Napoca a fost, pe lângă faptul că UMF „Iuliu Haţieganu” este membră a consorţiului nostru, faptul că aici există un potenţial extraordinar, un mediu academic, tehnologic şi ştiinţific dinamic, unde discipline şi domenii diferite colaborează pe proiecte comune. Nu doar că există o şcoală medicală excepţională, de car ene legăm şi noi acum, ci şi o dezvoltare extraordinară în domeniul tehnologiei, condusă şi susţinută de tineri entuziaşti”, a transmis prof. Paul Verschure, Project Coordinator NeurotechEU.

Consorţiul Universităţilor Europene NeurotechEU este coordonat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universităţii Radboud din Olanda. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a preluat de la Michael Hoch, rectorul Universităţii din Bonn, funcţia de Chairman of Board of Rectors, pentru următoarele 6 luni. Următoarea reuniune a rectorilor din cadrul consorţiului NeurotechEU va avea loc la Alicante, Spania şi va fi găzduită de Universitatea Miguel Hernandez.

„Întâlnirea de la Cluj-Napoca a venit la momentul oportun, când trecem de la prima fază a proiectului, cea de acomodare şi de adoptare a viziunii comune, la cea de-a doua, în care trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut şi să creăm planuri pe termen lung pentru studenţii, cercetătorii şi profesorii noştri”, a declarat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universităţii Radboud din Nijmegen, Olanda.

„A fost o deosebită plăcere să-i avem ca oaspeţi la Cluj-Napoca pe colegii din consorţiu, mulţi dintre ei fiind personalităţi importante din mediul academic internaţional. Cei mai mulţi dintre ei s-au aflat pentru prima dată în România. Pe lângă faptul că s-au arătat foarte impresionaţi de oraşul nostru şi de cultura românească, am descoperit o serie de puncte comune şi de obiective strategice pe care le putem atinge împreună. În calitate de membru al acestei alianţe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunităţi deosebite, ce vor veni atât în sprijinul studenţilor noştri, cât şi al cadrelor didactice şi cercetătorilor. Vom demara o serie de colaborări la nivel ştiinţific şi educaţional şi în afara consorţiului, pe alte discipline, în special cu universităţile cu programe de studiu în domeniul sănătăţii, precum Karolinska Institutet din Suedia”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Aflată la Cluj-Napoca, în data de 19 mai 2022, Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovaţie, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, şi-a manifestat interesul şi şi-a oferit întregul sprijin pentru dezvoltarea proiectelor din cadrul consorţiului NeurotechEU, precum şi al celorlalte alianţe universitare europene, afirmând că „cooperarea dintre universităţi în cadrul alianţelor europene este esenţială pentru a construi un spaţiu european de educaţie inovator, specializat şi orientat spre talente.”

Sursa foto: Facebook Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca