5 octombrie 2022

Constantin Chiriac: La mulţi ani tuturor marilor creatori

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

Când se aniversează cultura română, câteva zile se instaurează o solemnitate scorţoasă, plină de cuvinte mari şi de ditirambi care nu au nimic de-a face cu ce înseamnă cu adevărat limba românească, cultura românească, care sunt structura, scheletul fiinţării neamului nostru. Probabil că dacă am avea posibilitatea ca, din când în când, să ne vedem sufletul – dar sufletul care ţine de dimensiunea fundamentală a unei naţii, care presupune acumulare de spiritualitate, de creativitate, de ingeniozitate, de unicitate – poate am fi surprinşi de cât de mult se răsfrânge un proverb care, din păcate, nu ne face cinste: capul plecat sabia nu-l taie.

În concertul planetar al culturilor, în care dialogul creator este motorul de dezvoltare, ar trebui căutate personalităţile care au marcat cu adevărat cultura românească în dialog cu marile culturi ale lumii. Este o datorie a noastră ca ceea ce înseamnă cultura, educaţia, limba noastră să ne reprezinte cu adevărat, să putem să stăm demni unii în faţa celorlalţi, în faţa celorlalte naţii, în faţa lui Dumnezeu. Şi, nu în ultimul rând, noi cu noi înşine, pentru a înţelege cât de important este să ne respectăm cultura, să ne respectăm obiceiurile, să ne respectăm limba nu numai în momente de sărbătoare, ci zi cu zi.

Este Ziua Culturii Române şi se cuvine să facem plecăciune în faţa tuturor celor care au contribuit la ceea ce a constituit cultura românească de-a lungul timpului. În acelaşi timp, să gândim cu tenacitate, cu încăpăţânare ce obiective putem să ne fixăm, pentru ca, într-adevăr, cultura să fie o dimensiune primordială a ceea ce înseamnă existenţa noastră de zi cu zi. De la emoţie, la miracol, la zâmbet, la demnitate, la frumos, la încredere, la speranţă, la curaj…

La mulţi ani, Domnule Eminescu! La mulţi ani tuturor marilor creatori, la mulţi ani tuturor celor care, cu zgomot sau în singurătate, în comunitate sau în faţa lui Dumnezeu, încercaţi să mărturisiţi frumosul, emoţia, să le creaţi, să le aduceţi în faţa noastră!

Constantin Chiriac,
Director General Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
Preşedinte al Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu