13 aprilie 2021

Constantin Chiriac – Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Dragi prieteni, artiști, susținători și în primul rând public,

Sunt emoționat și fericit că sunt în fața dumneavoastră cu ocazia zilei care sărbătorește ceea ce înseamnă miracolul teatrului, al artelor spectacolului, probabil cea mai trecătoare formulă de Artă, dar și cea mai fierbinte în același timp pentru că fără această emoție a întâlnirii, a respirării împreună, a temperaturii în care se întâmplă comunicarea și creația, probabil că nu ar mai avea rost această minune care este teatru, care este dansul, care este muzica, care este formula hibridă dintre toate cele pe care le-am menționat. Vreau să fac o plecăciune în fața tuturor celor care fac posibil acest eveniment.

Mulțumesc Președintelui României pentru Înaltul Patronaj, Primăriei și Consiliului Local al Sibiului, Guvernului României, Ministerului Culturii, Ministerului Educației, Institutului Cultural Român, tuturor sponsorilor, institutelor culturale, ambasadelor, partenerilor care fac posibil acest mare eveniment. Suntem bucuroși că suntem împreună și că am reușit iată după mai bine de un an de închisoare lăuntrică să continuăm acest miracol al dialogului și al comunicării. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu vine cu o provocare: haideți să construim împreună speranța!

Dacă anul trecut cu puterea de a crede am reușit să facem primul festival online la care au fost 104 țări cu o audiență absolut incredibilă, anul acesta pentru a fi siguri că pe mulți pe care vă văd acum prin acest dialog imaginar, vă așteptăm să ne revedem. Am mutat festivalul din iunie în august.  Între 20 și 29 august vă așteptăm la Sibiu. Vor fi trei dimensiuni ale festivalului. Dimensiunea fizică în care marile nume vor fi de față și vor fi marile personalități care sunt cinstite pe Aleea Celebrităților, alături de cele 43 de mari nume care sunt acolo premergător pornind de la Peter Brook care a ținut să ne trimită din nou mesaj pentru ediția din acest an, sub semnul solidarității. Vor fi Akram Khan, Israel Galvan, Maria Pages, Charlotte Rampling, Denis O’Hare, Jan Lauwers, și Helmut Stürmer. Sunt șapte nume importante ale artelor spectacolului, care vor fi consfințite castele aici pe pământ cu posibilitatea ca fiind cu picioarele pe pământ să mângâiem locul de acolo din cer unde cu toții vom ajunge. Vom încerca  pe lângă dimensiunea fizică în toate spațiile de joc în care am obișnuit publicul de pretutindeni să vadă spectacole cu toate regulile pe care le vom impune.

Vă rugăm să intrați pe noul site al festivalului www.sibfest.ro, pe care l-am creat special pentru dumneavoastră. Vom anunța programul așa cum va fi el probabil până la început de luna iunie. În așa fel încât să putem să avem șansa să transmitem tot ce dorim, pornind de la bisericile în care vom juca în toate ca de obicei, la toate spectacolele indoor, fie că va fi jumătate de sală sau chiar o treime, dar cu posibilitatea de a retransmite aceste spectacole în orașele care nu au teatru, în orașele care au teatru, în România și în lume. Să putem să folosim Scena Digitală pe care am creat-o în așa fel încât mari nume care au spus „Constantin, vrem să jucăm pentru festivalul de la Sibiu, vrem chiar dacă nu vom putea ajunge”, dincolo de toate companiile care vor fi fizic, pornind de la Declan Donnellan până la Kibbutz, de la Eugenio Barba până la Akram Kam, și toți cei pe care i-am spus pe Aleea Celebrităților, dar vom avea și nume care vor juca  special pentru festival de la ei acasă.

Pornind de la Ivo van Hove până la Opera din Lyon cu un mare spectacol de Zholdak, de la Dodin până la Rimini Protokoll, de la Marie Chouinar până la Batsheva, de la „Visul unei nopți de vară” al lui Silviu Purcărete de la Tokyo, și așa mai departe. Iată o solidaritate uriașă a marilor nume, creatori care țin să consființească acest  loc de răspântie, acest loc de întâlnire, de prietenie, de miracol care este Sibiul.  Vom face această formulă fizică și pentru toate celelalte dimensiuni care sunt incluse în festival. Vorbesc de Bursă, Bursa de Spectacole care a fost un motor al întâlnirii și al dialogului. Iată, pentru prima oară din pricina pandemiei ne-am mai întâlnit în septembrie, în ianuarie și ne vom reîntâlni în festival în formulă fizică, dar și în formulă online. Venim astfel cu această formulă hibridă. La fel se va întâmpla și cu Platforma Doctorală, la fel se va întâmpla și cu Festivalul Școlilor, la fel se va întâmpla și cu Therme Forum, la fel și cu toate conferințele speciale.

Vor fi marile nume care ajung la Sibiu, dar și marile nume înregistrate, care vor dori să trimită acest mesaj al dialogului, al solidarității. Ei bine am considerat că e important să deschidem ușa și marilor valori tinere, să facem o punte între marii creatori împreună cu tineri creatori, în așa fel încât Programul de Voluntariat, pe care îl vom avea bineînțeles fizic aici la Sibiu, să se poate bucura nu numai de zona online ci și de prezența fizică. Dorim să fim împreună, pentru asta am creat Scena Digitală unde iată că am reușit să facem abonament. Avem abonament lunar, trimestrial, semestrial și anual. Avem 12,18 și 30 de spectacole pe care le prezentăm pe Scenă Digitală. În același timp am considerat că e important pentru toți spectatorii noștri, pentru toți iubitorii de frumos, pentru toți cei care caută de pretutindeni din cele peste 100 de țări, să le dăruim câte un spectacol internațional în fiecare lună, în plus. Este darul pe care îl facem alături de toate programele gratuite, de tot ce înseamnă Scena Digitală online, cu Darurile Teatrale, cu ce înseamnă Tradiții To Go, cu toate spectacolele lectură, pentru că e important împreună să credem că rasa umană este cea mai frumoasă creație a lui Dumnezeu și că împreună vom duce mai departe acel sâmbure de creativitate divină care există fiecare din noi. Dragii noștrii, haideți să ne luăm în considerare așa frumoși, cum suntem, cum știm să visăm, cum știm să mergem înainte cu încredere, cu putere, cu bucurie și mai ales cu dragoste.

La mulți ani tuturor creatorilor și fie ca această îmbrățișare uriașă pe care Festivalul, Teatrul Național, Bursa de Spectacole, Școala Doctorală, tot ce am creat aici la Sibiu să fie primit și să fie răspândit așa cum se cuvine!

Constantin Chiriac – director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu