Publicat: 30 Martie, 2012 - 13:16

 Vicepreședintele Partidului Verde, Constantin Dumitrescu, susține, într-un comunicat de presă că "Orice creștin e liber să sponsorizeze catedrala dacă dorește, chiar și Oprescu, dar din banii lui, nu ai bucureștenilor".

Redăm integral comunicatul de presă:
"Sorin Oprescu primarul Bucureștiului, alături de Consiliul General, au decis donarea a încă 2,5 milioane de euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului și circa 4 milioane de euro pentru alte 47 de biserici și parohii din București. Asta după ce anul trecut au mai donat 10 milioane RON.

Orice creștin e liber să sponsorizeze catedrala dacă dorește, chiar și Oprescu, dar din banii lui, nu ai bucureștenilor. Nu înțelegem cum primarul Oprescu și Consiliul general își permit să direcționeze bani din bugetul primăriei pentru „investiții” despre care bucureștenii nu au fost întrebați! În primul rând, acești bani sunt proveniți din taxe și impozite plătite de bucureșteni iar cheltuirea lor trebuie să se facă în acord cu dorințele si necesitățile de care are nevoie Bucureștiul. Dar aleșii capitalei au înțeles ca acești bani sunt la discreția lor și că îi pot cheltui cum vor ei. Își permite Bucureștiul o asemenea "investiție" într-o perioada de criză și într-o clădire care sfidează spiritul creștin ortodox?

De altfel, donația pentru catedrală a fost promisă de primarul general, Sorin Oprescu, încă din 2011. "L-am rugat pe Preafericitul să ne facă și nouă o strană unde să scrie "Primăria Municipiului București", iar Preafericitul ne-a binecuvântat", a declarat primarul general, în iunie 2011 când s-a adus vorba pentru prima data despre această donație. Pentru că primarul Oprescu și consilierii generali își doresc să fie darnici cu biserica, le propunem să facă donații personale nu să apeleze la banul public pentru a-și face imagine și campanie electorală.

Nu au găsit alte lucruri în care sa cheltuiască acești bani: ca de ex. spitalele, pentru că sunt atâția oameni bolnavi și suferinzi, sau școlile, pentru ca ai noștri copii să aibă unde învăța. Sau puteau să aibă în vedere reabilitarea clădirilor cu bulină roșie, care la primul cutremur...nu se știe! Există de asemenea, multe proiecte sociale sau de mediu, dintre care unele necesitau un buget de 5000 de euro. Câte astfel de proiecte puteau fi pornite din aceste donații! Banii din bugetul primăriei municipale nu au fost strânși din taxe și impozite pentru construcția de biserici - au fost strânși pentru oraș și pentru beneficiul tuturor cetățenilor nu numai ai celora care practică religia ortodoxă, și vor o catedrală imensă lângă Casa Poporului a lui Ceaușescu.

Investiția din bani alocați de la buget este discutabilă având în vedere că România este un stat secular iar pe de altă parte, există promisiunea făcută de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, prin episcopul vicar patriarhal Vincențiu Ploieșteanul, că fondurile pentru Catedrala Mântuirii Neamului ar urma să fie asigurate doar prin donații private și nu prin contribuții ale bugetului public. Promisiunea a fost deja încălcată de mai multe ori prin atribuirea gratuită de către autorități a unui teren în valoare de peste 200.000 euro și prin alocarea prin lege a unor sume importante către Patriarhia BOR.

Noi credem că cetățenii își doresc ca primarul lor să se ocupe de problemele din comunitate. De exemplu să ridice cele aproximativ 10% mașini abandonate pe carosabil și trotuare. Bucureștenii vor să nu mai aibă gropi pe străzi. Cer ei prea mult?

Nu înțelegem de când nu mai avem un stat secular. Poate de când a început campania electorală și există posibilitatea de a aduna multe voturi în felul ăsta. Pe deasupra, se cumpără voturi din banii contribuabilului! În timp ce în alte orașe se fac școli, spitale, instituții de cercetare, muzee - din păcate, nu ne referim la orașe din România - în București se fac biserici.

Prin actuala decizie, Sorin Oprescu dovedește încă odată același populism ieftin specific lui Băsescu: Pod, Stadion, Catedrală, Șosele suspendate... investește în proiectele mari pentru impresionarea "prostimii", se precizează în comunicat.