Publicat: 1 Aprilie, 2012 - 13:28
Share

Preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că Ministerul Mediului a dat, Vineri, avizul de mediu pentru ca Chevron să înceapă explorările de gaze de şist.

"În Monitorul Oficial au fost publicate cele trei acorduri ale Guvernului României şi companiei Chevron. Mai grav este că, vineri, se pare, din câte ştim, se pare că Ministerul Mediului, în ciuda declaraţiilor pe care le-a dat ministrul Borbely, a acordat avizul de mediu pentru începerea acestor lucrări", a declarat liderul PC.

Constantin susţine că Chevron poate să înceapă deja exploatările la "Adamclisi, la Bârlad, la Costineşti, la Vama Veche".

"Până la această dată, nici Ministerul Mediului şi Pădurilor şi nici altă instituţie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorării şi exploatării gazelor de şist. MMP a informat autorităţile din subordine (Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, agenţiile regionale pentru protecţia mediului şi agenţiile de protecţia mediului de la nivelul judeţelor) cu privire la posibilitatea apariţiei în România a unor astfel de proiecte, precum şi despre necesitatea aplicării acquis-ului comunitar în cazul acestui tip de proiecte", arăta MMP, Vineri, într-un comunicat de presă.

 

Daniel Constantin a semnat următoarea declarație de presă:
”Este foarte grav ca o decizie extrem de importantă, cum este semnarea acordurilor petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare în favoarea Chevron, este luată de un Guvern nelegitim, care nu reflectă votul din 2008, într-o totală lipsă de transparenţă, fără să se explice de ce acum şi de ce aşa. Este vorba de decizii cu implicaţii enorme asupra mediului, asupra siguranţei şi securităţii cetăţeanului individual, dar şi asupra securităţii naţionale.
Este de neconceput ca un Guvern care, din motive de ordin politic, a venit să stea câteva luni la putere, ia decizii care vor afecta România pe urmatorii zeci de ani. Nimeni nu știe care sunt termenii acestor înţelegeri, ceea ce este neuzual pentru o democraţie. Comunitățile locale nu au fost consultate, deşi ar putea să fie nevoie de exproprieri, aşa cum este cazul la Roşia Montană. În plus vorbim de zone cu tradiţie turistică precum Vama Veche şi Costineşti.
Tehnologia utilizată este extrem de controversată şi de nocivă pentru mediul înconjurător şi nu ştim care sunt măsurile de siguranţă care vor fi luate. Nu se ştie dacă a fost efectuat un studiu de impact privind efectul acestor exploatări. În foarte multe ţări este interzisă această metodă de exploatare pentru că există riscuri imense, de ordin seismic, existând pericolul infestării pânzei freatice şi a compromiterii solului.
În acest context solicităm Guvernului Ungureanu:
o Elaborarea şi aprobarea unei legislaţii speciale privind petrolul şi gazele de sist în baza unui studiu care să prevadă potenţialul, riscurile şi impactul de mediu al procesului de explorare, dezvoltare şi  exploatare a zăcămintelor, în aceste zone.
o Dezbateri publice pentru informarea populaţiei şi comunităţilor locale din zonele unde vor avea loc exploatările, inclusiv cu problemele legate de exproprieri.
o Transparenţa pentru aceste acorduri. Organizarea de dezbateri privind implicaţiile asupra mediului, cu reprezentanţii societăţii civile, instituţiilor din domeniu, dar şi cu reprezentanţii companiei Chevron. Românii trebuie să ştie care sunt riscurile şi care sunt avantajele.
o Suspendarea acordurilor, până la parcurgerea etapelor menţionate anterior: studiu privind impactul; elaborarea legislaţiei speciale; dezbaterea publică”.