Publicat: 14 Iulie, 2014 - 18:57
Share

Ministrul Economiei Constantin Niţă participă în zilele de 14 şi 15 iulie la lucrările Comisiei mixte româno-ungare de cooperare economică de la Budapesta.

In prima zi a lucrarilor, Ministrul Constantin Nita a participat la deschiderea Forumului de afaceri romano-ungar, unde a cerut companiilor prezente sa valorifice potentialul urias pe care il ofera colaborarea economica bilaterala dintre cele doua tari. ”Consideram ca specializarea companiilor din tarile noastre in comert exterior si pozitia geostrategica a Romaniei prin poarta estica maritima a Europei poate fi fructificata in comun de companiile din cele doua tari”, a declarat Ministrul Constantin Nita oamenilor de afaceri romani si maghiari prezenti la acest eveniment.

Totodata, Ministrul Economiei, Constantin Nita a cerut participantilor la Forumul de afaceri romano-ungar dinamizarea cooperarii in sectoare economice traditionale, intre care un loc special il ocupa sectorul energetic, prin asigurarea sigurantei energetice, diversitatea surselor de alimentare, dar si domeniile emergente cum ar fi informatica, calculatoare, cibernetica.

In continuarea programului, Ministrul Constantin Nita a avut discutii bilaterale in cadrul Comisiei mixte romano-ungare de cooperare economica cu co-presedintele partii ungare din cadrul Comisiei mixte, Secretarul de Stat in Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria,  Szijjarto Peter. Cu aceasta ocazie, Ministrul Constantin Nita a declarat ca ”dialogul la nivel ministerial este o continuare a cooperarii pe multiple planuri si reflecta importanta acordata Ungariei ca partener economic pentru Romania. Parteneriatul strategic creat a influentat realizarea unui cadru juridic bilateral ambitios si a contribuit la permanenta dezvoltare a relatiilor bilaterale.”

Ministrul roman a invitat partea ungara sa participe la realizarea unor macro-proiecte de infrastructura, care interconecteaza economiile din Europa centrala cu poarta sud-estica a Uniunii Europene cum ar fi cresterea sigurantei navigatiei pe Dunare si interconectarea tarilor din regiune printr-o cale ferata rapida, care sa lege Praga de Bucuresti, via Budapesta. De asemenea, cele doua parti au analizat stadiul implementarii unor proiecte strategice de interes comun in domeniul energetic vizand reiterarea sprijinului reciproc pentru Proiectul Interconectorului Azerbaidjan – Georgia – Romania – Ungaria (AGRI) si constructia oleoductului de transport titei Constanta- Trieste,  pe ruta Romania- Ungaria- Slovenia- Italia. In acelasi sens au fost evidentiate stadiul pregatirii lucrarilor tronsonului ungar South Stream precum si propunerea ungara de construire a unei conducte de gaz intre Marea Egee si Marea Baltica.

In 2013, Ungaria a devenit al 3-lea partener comercial al Romaniei, al 5-lea la export si al 3-lea la import. Schimburile comerciale bilaterale  au depasit in mod constant,  7 miliarde euro anual in ultimii trei ani, in timp ce dinamica cresterii exporturilor noastre in Ungaria s-a incadrat in marja cresterii generale a exporturilor romanesti la nivel international de 10%.