Publicat: 5 Octombrie, 2015 - 11:06
Share

Ţara noastră are are nevoie de sistemul de irigaţii, care trebuie refăcut cu orice preţ, a declarat, vineri, la Focşani, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, care l-a acuzat pe liberalul Nini Săpunaru, şeful Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, că ar fi boicotat proiectul, conform bursa.ro.
     
Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adopte OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică, în contextul absenţelor din rândul coaliţiei şi a abţinerilor PNL. 

OUG 79/2103 reglementa prevederi din cadrul Legii îmbunătăţirilor funciare, însă în Parlament deputaţii au adus, la solicitarea Guvernului, mai multe amendamente privind sistemul naţional de irigaţii, printre care şi investiţii de circa 1 miliard de euro în următorii 5 ani în acest domeniu.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat "foarte supărat":

"A dat foarte prost, ca să discutăm cinstit. Este o lege de o importanţă extraordinară. (...) Faptul că parlamentarii noştri nu au fost prezenţi la această lege este o vină a noastră, a tuturor, a celor care conducem partidul, a celor care conduc Camera Deputaţilor, a celor care sunt lideri de grup, a celor din comisii", a spus Dragnea, miercuri, după ce Camera Deputaţilor nu a reuşit să adopte proiectul privind aprobarea unor investiţii de un miliard de euro în sistemul naţional de irigaţii.

Legea a trecut deja de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Pe de altă parte, europarlamentarul Daniel Buda avertizează că România ar putea pierde 435 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, destinaţi sistemelor de irigaţii, din cauză că ţara noastră nu a adoptat încă o lege care să reglementeze acest domeniu.

Buda susţine că o mare responsabilitate pentru lipsa legislaţiei în domeniul irigaţiilor o are ministrul Daniel BudaAgriculturii, Daniel Constantin. “Această lege era extrem de importantă deoarece, prin respingerea ei, se face practic imposibilă absorbţia celor 435 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene şi care pot fi atraşi în România. Nu o dată am purtat discuţii cu Comisarul European, Phil Hogan, pe acest subiect şi mi-a explicat foarte clar că infrastructura primară a irigaţiilor trebuie să fie apanajul instituţiilor din România şi că, fără această infrastructură, cele 435 de milioane de euro pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii, nu vor putea fi utilizaţi. De aceea, sper ca domnul Dragnea să aibă capacitatea de a-şi mobiliza parlamentarii, pentru că este pînă la urmă o chestiune de responsabilitate a celor care astăzi se află la guvernare’’, a precizat Buda, conform http://ziarulfaclia.ro/