31 iulie 2021

Consultare pentru salvarea agriculturii ieşene

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Pandemia ne-a arătat tuturor cât de importantă este la nivel european şi mondial securitatea alimentară şi cât este de urgent ca fiecare stat să facă o prioritate din crearea unui sistem real şi funcţional de securitate alimentară.

În acest moment, la nivelul Uniunii Europene, una dintre preocupările şi politicile majore constă în concretizarea conceptului de durabilitate la toate nivelurile societăţii, iar una dintre cele mai importante componente este cea privitoare la promovarea agriculturii şi a sistemelor alimentare durabile, ca parte vitală a asigurării securităţii alimentare. La nivelul fiecărui stat membru şi per ansamblu la nivelul Uniunii.

Tocmai de aceea, Comisia Europeană consideră ca fiind mai mult decât oportună testarea opţiunilor faţă de potenţialul efect al standardelor de comercializare a produselor agricole în creşterea ofertei de produse durabile şi, implicit, a revizuirii legislaţiei actuale şi lansează în acest sens o consultare publică. Scopul acestei consultări este acela al colectării din partea fiecărui stat membru a punctelor de vedere privitoare la opţiunile politice care să poată conduce la revizuirea standardelor europene de comercializare a produselor agricole, anunţată în cadrul Strategiei „De la fermă la consumator”.

Consultarea este deschisă în perioada 8 iunie- 31 august 2021 şi se adresează tuturor celor direct vizaţi. Personal, mă voi implica cu tot ce pot în această consultare şi îi invit alături de mine pe toţi reprezentanţii lanţului agricol şi alimentar vizaţi din judeţul Iaşi şi din întreaga ţară.

Agricultura românească este în colaps din cauza lipsei oricăror măsuri minimale de sprijin. Securitatea alimentară românească este un concept iluzoriu, care, în loc să reprezinte un subiect strategic naţional, este privit cu acelaşi mare dezinteres şi iresponsabilitate ca şi tot ceea ce înseamnă agricultura şi lanţul alimentar şi de aprovizionare care decurge de aici.

În ciuda preocupării, politicilor şi finanţărilor europene care ne stau la dispoziţie! Ca de obicei, actualul Guvern este fie în stare de prostraţie, fie mereu în întârziere, fie într-o mare nepăsare.

Consider că demersul Comisiei Europene este unul extrem de util şi ne poate ajuta atât timp cât noi alegem să ne ajutăm prin implicarea în această consultare la care vă invit să participăm împreună, motiv pentru care, vă supun atenţiei constituirea unui grup de lucru la care vă puteţi alătura prin intermediul adresei de mail: deputat.vasiletoma.iasi@gmail.com.

Deputat de Iaşi,
Secretarul Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură a Camerei Deputaţilor,
Vasile Toma