29 iunie 2022

Consultare publică, PNRR: Plan de acţiune pentru valorificarea patrimoniului cultural în vederea sporirii competitivităţii sectorului turismului din România

PLAN NAT REZILIENTA foto GOV
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) supune consultării publice documentul „Plan de acţiune pentru valorificarea patrimoniului cultural în vederea sporirii competitivităţii sectorului turismului din România”.

Planul de acţiune se află în dezbatere publică până la data de 24 martie 2022.

Obiectivul general al planului de acţiune îl reprezintă valorificarea patrimoniului naţional cultural în vederea creşterii competitivităţii economice şi promovarea transformării socio-economice durabile în zonele rurale şi defavorizate.

„Patrimoniul cultural pe care l-am creat aici, în România, este o valoare excepţională şi la nivel european. Pe lângă faptul că este o valoare culturală importantă, creează şi locuri de muncă şi este cel mai tangibil semn al europenităţii noastre. Titularii obiectivelor pot transmite propuneri de obiective până la 20 martie 2022, iar planul de acţiune pentru valorificarea patrimoniului cultural se află în dezbatere publică până la data de 24 martie 2022”, a declarat Csilla Hegedus, secretar de stat în cadrul MIPE.

Dezvoltarea şi diversificarea ofertei turistice culturale, precum şi conştientizarea, la nivelul pieţelor internaţionale, că România este o destinaţie culturală cu obiective şi atracţii turistice de valoare europeană şi universală (biserici cu fresce exterioare, biserici fortificate, cetăţi medievale, arhitectură populară, artizanat, etc.), sunt obiective prioritare în dezvoltarea produsului turistic cu componentă culturală.

Oraşele medievale, bisericile fortificate, mănăstirile cu frescă exterioară, capodoperele arhitecturale din lemn şi cetăţile dacice sunt doar câteva dintre atracţiile care alcătuiesc patrimoniul cultural excepţional al României.

Obiectivul specific este operaţionalizarea Organizaţiilor de Management al Destinaţiei (OMD).

Organizaţiile de Management al Destinaţiei reprezintă o nouă formă de gestionare a destinaţiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicaţii directe în creşterea circulaţiei turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel naţional.

„Planul de acţiune pentru utilizarea patrimoniului cultural în vederea sporirii competitivităţii sectorului turismului din România” se adresează perioadei 2022 – 2026.

Propunerile de îmbunătăţire şi eventualele completări pot fi transmise până la data de 24 martie 2022, la următoarea adresă de email: turism.cultura@mfe.gov.ro.

Mai multe detalii aici
https://mfe.gov.ro/consultare-publica-pnrr-plan-de-actiune-pentru-valorificarea-patrimoniului-cultural-in-vederea-sporirii-competitivitatii-sectorului-turismului-din-romania/.

foto : gov.ro

Comunicat de presă – UDMR