3 decembrie 2021

Consultări cu partidele și formațiunile politice parlamentare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Update: Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis, în urma consultărilor cu partidele şi formaţiunile politice parlamentare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut luni, 22 noiembrie 2021, la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declaraţiei de presă:

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Bună ziua!

S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi Grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru şi, în acest format, am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o.

În consecinţă, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului României pentru votul de încredere.

Domnule Prim-ministru desemnat, vă doresc mult succes şi vă dau cuvântul!

Prim-ministrul desemnat al României, Nicolae Ciucă: Vă mulţumesc, domnule Preşedinte! Bună ziua!

În ultimele zile am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlamentul României, astfel încât să putem să realizăm un Guvern care să asigure stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii români aşteaptă de la noi stabilitate şi soluţii, pentru a fi în măsură să rezolvăm efectele produse de pandemia de COVID-19, criza energetică şi, de asemenea, să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile necesare pentru implementarea PNRR.

Este cât se poate de evident că este pentru prima dată când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru tot ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii solide şi foarte bine aplicate în România, precum şi un program de măsuri sociale, astfel încât să poate să fie acoperite toate problemele create de situaţia de criză în care ne găsim.

Vă mulţumesc foarte mult şi sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă la nivelul echipei guvernamentale!

Preşedintele României, Klaus Iohannis: Vă doresc mult succes!

Departamentul Comunicare Publică

 

Update: Decret semnat de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 22 noiembrie 2021, decretul privind desemnarea domnului Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată.

 

Update: Nicolae Ciucă a fost desemnat luni de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru, in urma Consultărilor de la Cotroceni.

 

Update: Preşedintele Klaus Iohannis discută, la această oră, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR).

Delegaţia AUR este condusă de copreşedinţii formaţiunii – George Simion şi Claudiu Târziu.

 

Update: Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

La întâlnire participă Florin Cîţu şi Nicolae Ciucă – de la PNL, Marcel Ciolacu şi Paul Stănescu – de la PSD, Kelemen Hunor şi Cseke Attila – de la UDMR şi Varujan Pambuccian – reprezentant al minorităţilor naţionale.

„Cred că este bine că am ajuns în faza aceasta în care se conturează formarea unui Guvern”, a declarat Iohannis, în începutul consultărilor.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să discute cu reprezentanţii AUR.

 

Update: Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat a votat ca PNL să deţină funcţia de premier la prima rotaţie în cadrul Guvernului Guvernului PSD, PNL, UDMR, a anunţat purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Radu Oprea.

 

Update: PSD va avea nouă ministere în noul guvern
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a spus luni, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al partidului, că social-democraţii vor avea nouă ministere în noul executiv şi funcţia de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Social-democraţii au următoarele ministere:
Ministerul Finanţelor
Ministerul Apărării Naţionale
Ministerul Economiei
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Ministerul Sănătăţii
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale
Ministerul Culturii
Ministerul Tineretului şi Familei

PSD va mai avea o funcţie de ministru, respectiv secretarul general al Guvernului, a mai spus Oprea.

 

Update: Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a anunţat că Biroul Naţional al partidului a decis ca reprezentanţii formaţiunii să nu participe la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Klaus Iohannis.

„USR nu poate să gireze constituirea unui nou FSN”, a mai declarat Cioloş, la Palatul Parlamentului.

În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) și ale art. 103 alin. (1) din Constituția României, Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat la Palatul Cotroceni președinții partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de Prim-ministru.

Consultările vor avea loc luni, 22 noiembrie 2021, după următorul program:

– Ora 12:00:

Partidul Național Liberal (PNL)
Partidul Social Democrat (PSD)
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
– Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);

– Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

– Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

La negocierile liderilor PSD, PNL și UDMR s-ar fi decis că liberalii vor da premierul, in peroana lui Nicolae Ciuca, si suplimentarea portofoliilor din Guvern cu trei, astfel în loc de 18 ministere cîte sunt în prezent, noul Executiv va avea 21 în total.
Pentru noul Executiv Sunt vehiculate următoarele nume:

PNL
Ministerul Justiţie – Alina Gorghiu
Ministerul de Interne – Lucian Bode
Ministerul Educației – Sorin Cîmpeanu
Ministerul Energiei – Virgil Popescu
Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș / Cristian Bușoi
Ministerul Digitalizarii – Raluca Turcan
Ministerul prntru IMM și Turism – Robert Sighiartău

PSD
Ministerul Finanțelor – Adrian Câciu/ Leonardo Badea
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Muncii- Marius Budăi
Ministerul Sănătatii- Alexandru Rafila
Ministerul Apărarii- Vasile Dîncu
Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
Ministerul Economiei – Radu Popa
Ministerul Culturii – Lucian Romașcanu
Ministerul Tineretului  și Familiei – Gabriela Firea

UDMR
Dezvoltare – Cseke Attila
Mediu – Tancsoz Barna
Sport – Eduard Novak