Publicat: 17 Decembrie, 2012 - 07:26
Share
UPDATE: Consultările s-au încheiat după 30 de minute. Surse: Ponta, singura propunere de premier. Băsescu face declaraţii la ora 12.00.

Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit, Luni la ora 10:00, cu toate partidele politice simultan, în vederea consultărilor privind desemnarea șefului noului Guvern. La doar 30 de minute de la debutul discuțiilor, întâlnirea a luat sfârșit, Victor Ponta fiind, potrivit unor surse, singura propunere de premier.

Băsescu le-ar fi cerut liderilor USL, prezenţi la consultări, să "ocrotească Opoziţia", să modifice Constituţia, legea electorală şi să adopte noua Lege a Sănătăţii.
 
Băsescu nu ar fi comentat în nici un fel propunerea USL privind funcţia de premier şi a precizat că va anunţa premierul după ora 12.00.
 
Din partea partidelor, singura propunere pentru poziţia de prim-ministru a fost Victor Ponta, susţinută de partidele din USL, respectiv PSD, PNL, PC şi UNPR, au relatat aceleaşi surse.

Pentru prima dată în ultimii ani, discuţiile au avut loc "la pachet" într-o întâlnire la care au participat toate cele nouă partide parlamentare .

UPDATE 9.35 - Traian Băsescu a ajuns la Cotroceni.

Principala miză este desemnarea lui Victor Ponta pentru un nou mandat la şefia Executivului.

Băsescu a trimis Vineri scrisori de invitaţie tuturor liderilor formaţiunilor care alcătuiesc noul Parlament, ca urmare a alegerilor legislative care au avut loc pe 9 Decembrie.

Astfel, au fost adresate scrisori lui Victor Ponta, preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Crin Antonescu, preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL),

Vasile Blaga, preşedintele Partidului Democrat Liberal (PDL), Simona-Alice Man, preşedintele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD), Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator (PC), Gabriel Oprea, preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR), Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică (FC), lui Aurelian Pavelescu, preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), dar şi minorităţilor naţionale din Parlament.

La consultări au fost invitaţi maximum cinci reprezentanţi ai fiecărui partid politic şi, respectiv, ai minorităţilor naţionale.

Copreşedinţii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta au avut Miercuri o întâlnire "informală" cu preşedintele Traian Băsescu, la care s-a discutat despre desemnarea viitorului şef al Guvernului. După întâlnire, Antonescu a declarat că"nu a semnat nimeni în numele USL şi nu s-a angajat la vreun compromis".

"Pot confirma că întâlnirea a avut loc, că a avut ca subiect de discuţie cum se procedează mai departe. Că punctul meu de vedere, al meu şi al colegilor a fost că se procedează normal în raport cu Constituţia şi democraţia, în sensul că Victor Ponta este numit premier. Nu s-a târguit nimic în schimbul acestui lucru şi probabil

lucrurile vor merge aşa mai departe. Nu a semnat nimeni în numele USL ceva", a adăugat liderul PNL.

Părţile prezente la întâlnire s-au despărţit cu concluzia de "a se proceda normal", a punctat Antonescu.

Însă, la întâlnirea de azi, de la Palatul Cotroceni, Antonescu, a anunţat că nu va merge, deranjat că Traian Băsescu a invitat toate formaţiunile la aceeaşi oră.

"Nu am înţeles până acum, o să încerc să mă lămuresc: deci sunt chemate toate partidele, e un colhoz, aşa, toate partidele deodată, la aceeaşi oară? Atunci o să discut la PNL dacă merge cineva, eu nu merg", a declarat Crin Antonescu, adăugând că firesc ar fi ca aceste consutări ar trebui să aibă loc doar cu membrii din vârful USL, ARD, PPDD şi UDMR: "Nu văd de ce să ne ducem şi câte cinci de partid. Sunt patru partide în USL, vreo patru în ARD, e UDMR, e PPDD ... 30 de oameni? Păi iarăşi nu sunt scaune, cum o să fie la Parlament. Haideţi că e comic".

Din partea USL, va fi prezent la consultări Daniel Constantin, preşedintele PC, acesta anunţând că-l va susţine pentru un nou mandat de premier pe Victor Ponta.

Dan Diaconescu a declarat că va face parte şi el din delegaţia PP-DD care va merge la Cotroceni din pură curiozitate.

"E o problemă delicată, care ţine de procedură şi diplomaţie. E adevărat, invitaţia de la Preşedinţie a venit pe numele meu, Dan Cristian Diaconescu, ca preşedinte al PP-DD, acolo se spune doar preşedinte. Sigur, puteau să adauge preşedinte onorific. Merg şi eu din curiozitate. Aş fi vrut să merg acolo prima oară doar în calitate de preşedinte la statului. Fiind doar cinci oameni, eu am propus ca primii patru din ierarhia partidului să participe plus subsemnatul ca să nu fie vreo dovadă de impoliteţe", a spus, Sâmbătă, la RomâniaTV, Dan Diaconescu.

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că va merge la consultările cu şeful statului, punctând că mesajul Uniunii va fi acela că aceia care au câştigat alegerile au dreptul să propună premierul şi să formeze Guvernul.

În varianta unei susţineri a lui Victor Ponta de către USL şi UDMR, opoziţia ar fi lăsată fără nici o şansă reală de a-şi impune un nume pentru Palatul Victoria. Astfel democrat-liberali s-au văzut nevoiţi să renunţe la orice propunere pentru funcţia de premier. Anunţul a fost făcut oficial de către coordonatorul campaniei ARD, Adriean Videanu. 

Întrebat dacă Vasile Blaga se mai numără printre cele cinci propuneri de premieri cu care va veni ARD-ul sau PDL-ul la negocieri, Videanu a răspuns: "PDL-ul are bun simţ si nu va merge la negocieri cu nicio propunere de prim-ministru".

Cu toate acestea, pedeliştii nu renunţă cu totul la scenariul ca Băsescu să-l respingă pe Victor Ponta şi să impună una alt nume din cadrul USL.
 
"De ce nu? Ce facem mâine, dacă Doamne fereşte, dacă domnul Ponta pleacă din ţară şi nu se mai întoarce? Ca să nu spun altceva. Ce facem? Nu-şi mai desemnează USL candidat la funcţia de prim-ministru?", a spus Videanu.

Un semnal împotriva lui Victor Ponta a fost emis şi de către Mihai Răzvan Ungureanu. În ciuda faptului că Forţa Civică este reprezentată în Parlament doar de un senator şi trei deputaţi, fostul premier a afirmat că partidul său va avea propria propunere pentru şefia Guvernului.
 
"Noi considerăm că în momentul în care, ca partid parlamentar, putem propune proiecte legislative capabile să contureze un proiect mare de guvernare în care Forţa Civică să participe, avem dreptul şi obligaţia politică, totodată, de a veni cu o propunere pentru candidatura la funcţia supremă în stat, cea de preşedinte, şi pentru funcţia de şef al Executivului", a anunţat Mihai Răzvan Ungureanu.

Cât priveşte "profilul" viitorului premier, Traian Băsescu a făcut o scurtă descriere, înaintea alegerilor parlamentare. Atunci, preşedintele afirma că premierul pe care-l va desemna trebuie să fie un proeuropean şi un proatlantist, dar şi o persoană loială interesului naţional şi care să nu aibă "lucruri ascunse" în propriul CV.

El a arătat că şi-ar dori ca prin toată activitatea lui cel care va deveni prim-ministru să fie un om care a susţinut tot timpul respectarea principiilor Constituţiei, a statului de drept şi a valorilor europene.

Băsescu mai vrea ca acela care va conduce Guvernul să poată prezenta garanţii că în România nu se vor mai întâmpla derapaje de la statul de drept, abuzuri sau"orientări neclare" şi să inspire încredere partenerilor europeni şi transatlantici.