Publicat: 14 Decembrie, 2016 - 11:02
Share

Preşedintele Klaus Iohannis are miercuri, prima serie de consultări, pentru formarea noului guvern, cu partidele politice care au depăşit pragul electoral.

UPDATE: Traian Băsescu poate fi prim-ministrul României dacă găsește o coaliție care să îl sprijine, a declarat președintele Klaus Iohannis, după prima rundă de consultări cu partidele de la Palatul Cotroceni. 

Declaraţia preşedintelui Iohannis vine în contextul în care liderul PMP s-a oferit să prea postul de premier. Băsescu a spus că este cel mai bun premier pe care îl poate da dreapta politică. Am văzut că partide mai mari nu au venit cu propuneri de premeiri, așa că am venit noi, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, după consultările avute la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis.

"Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament", a specificat Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a mai atras atenţia Partidului Social Democrat că "atitudinea necooperantă" cu șeful statului "este nesănătoasă".

"O notă discordantă în această rundă de consultări au făcut PSD și ALDE care nu au binevoit să vină la aceste consultări. PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu președintele României este nesănătoasă", a declarat Iohannis.

Iohannis a punctat că niciunul dintre partidele prezente miercuri la consultări nu a avansat o propunere de premier.

UPDATE: Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat după consultările de la Cotroceni:''Suntem în faţa unor alegeri care au fost extrem de clare, din punctul de vedere al votului. Tot ce urmează să fie făcut e să se aplice mecanismele care existe în legislaţie aproape pe pilot automat. Depinde de deciziile din interiorul partidului care a luat cele mai multe voturi'', a spus Varujan Pambuccian.

UPDATE: Propunerea de prim-ministru pe care Alianța Liberalilor și Democraților o va sprijini în cadrul consultărilor cu președintele României, după validarea mandatelor parlamentarilor, va fi stabilită după discuția cu Partidul Social Democrat, anunţă ALDE într-un comunicat de presa.

UPDATE: Am văzut că partide mai mari nu au venit cu propuneri de premeiri, așa că am venit noi, a declarat președintele PMP, Traian Băsescu, după consultările avute la Palatul Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis. "L-am informat pe domnul președinte că suntem, facem parte și vom face parte din orice soluție politică anti-PSD. Ori la guvernare, ori în Opoziție, noi suntem în opoziție cu PSD. Din motive ideologice în primul rând și a modului cum înțeleg să gestioneze resursele bugetului în mod populist și pregătesc parcă ieșirea României din parametrii necesari accesului în zona euro", a declarat președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, la finalul consultărilor cu șeful statului.

UPDATE: Pentru noi este important să găsim parteneri în Parlamentul României, în noua configurație, parteneri în dorința de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul politic. Nu căutăm fotolii ministeriale, nu căutăm funcții, a spus președintele UDMR, Kelemen Hunor, după consultările cu șeful statului Klaus Iohannis.

 

 

UPDATE: USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, ori în jurul lui Liviu Dragnea

Președintele USR Nicușor Dan a afirmat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, că partidul pe care îl reprezintă nu va vota un guvern format în jurul PSD, ori în jurul lui Liviu Dragnea.

”Am transmis președintelui poziția noastră față de formarea noului guvern. Noi dorim pentru România o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun, nu pentru binele personal. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil mergem să facem opoziție, pentru binele românilor. Am transmis ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, ori în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un condamnat penal”, a spus Nicușor Dan.

UPDATE: Delegaţia PNL, la discuţii cu Iohannis:  PNL nu are o propunere de premier

Președintele interimar PNL Raluca Turcan a declarat, la finalul consultărilor, că PNL nu înaintat președintelui o propunere de premier.

”Nu suntem în momentul de față în măsura de a face o propunere de premier. Așteptăm rezultatul consultărilor, să vedem ce se întâmplă, dacă partidele își exprimă în mod public interesul de a servi cetățeanul. Dar, dacă vom ajunge în situația de a face propunerea de premier, cu siguranță va fi un om integru, implicat, pentru care să vorbească faptele”, a spus Raluca Turcan.

”Am discutat astăzi despre formarea viitorului Guvern. Pentru noi este surprinzătoare rapiditatea cu care PSD-ul își abandonează programul de guvernare și principiile asumate în perioada de campanie electorală”, a spus Raluca Turcan, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis.

”PNL consideră că am anula toate eforturile instituționale de până acum dacă în fruntea României ar fi propusă o persoană condamnată penal. Ar fi un semnal extrem de negativ”, a mai spus Raluca Turcan.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că formaţiunea sa nu va da curs invitaţiei pentru că nu ar respecta Constituţia.

Şi ALDE consideră că aceste consultări ar fi premature, înainte de validarea noilor parlamentari.

PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat însă participarea.