8 august 2022

Consultări la Palatul Cotroceni, propuneri de premier

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Partidele au mers astăzi la prima rundă de consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură. PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, dar social-democrații nu au venit cu nicio propunere de premier. De asemenea, PNL spune că va avansa un nume când va avea o majoritate în jurul său. USR e singurul partid care a propus până acum un premier: pe Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 17.00 Reprezentanții Minorităților naționale sunt în sala de consultări de la Palatul Cotroceni.

ACTUALIZARE 16.35 Liderii UDMR au intrat la negocierile cu președintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

ACTUALIZARE 16.30 „Deși suntem singurul partid care a venit cu o soluție pe masă, am fost lăsați în așteptare. În așteptarea a ce?”, a întrebat co-președintele AUR Claudiu Târziu.

„Nici măcar de principiu nu ne-a dat un răspuns domnul președinte. Urmează să cugete asupra propunerii”, a adăugat Târziu.

George Simion a declarat că AUR vrea un guvern de specialiști condus de un premier independent.

George Simion a subliniat că formațiunea sa este deschisă oricăror negocieri, dar nu celor cu „extremiștii lui Florin Cîțu”.

Potrivit liderilor AUR, președintele a subliniat că, în momentul acesta, Constituția nu prevede decât dizolvarea Parlamentului.

ACTUALIZARE 14.21 AUR merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate şi îşi doreşte un premier independent, respingând „orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria”, a declarat luni deputatul George Simion, copreşedinte AUR, la grupul parlamentar al partidului.

„Noi, în acest moment, venim cu o propunere care sperăm să găsească majoritate: adică un protocol pentru alegeri anticipate, până atunci, ţara să fie condusă de un premier independent. (…) Noi ne dorim un premier independent, precum Călin Georgescu. (…) Respingem orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîtu la Palatul Victoria”, a precizat Simion.

El a adăugat că AUR aşteaptă ca şi celelalte partide politice care merg la Cotroceni să vină cu un nume pe care să-l agreeze.

„Aşteptăm şi celelalte formaţiuni să vină cu nume pe care să le agreem. O soluţie şi un profil de premier independent, dincolo de orice dubii. (…) Aceasta este soluţia pe care am găsit-o în urma discuţiilor şi cu celelalte formaţiuni politice şi mergem cu un mandat clar la Cotroceni”, a punctat Simion.