24 ianuarie 2022

Consultări politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul din R.I. Pakistan, Makhdoom Qureshi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 10 ianuarie 2022, consultări politice cu omologul pakistanez Makhdoom Shah Mahmood Hussain Qureshi, în cadrul vizitei oficiale pe care şeful diplomaţiei din Republica Islamică Pakistan a efectuat-o în România, în perioada 9-10 ianuarie 2022, la invitaţia ministrului român al afacerilor externe.

Aceasta a fost prima vizită în România a unui ministru pakistanez de externe în ultimele două decenii şi a avut loc în contextul unei dinamici pozitive înregistrate recent în relaţiile româno-pakistaneze, inclusiv pe fondul sprijinului esenţial pe care R.I. Pakistan l-a acordat eforturilor României de evacuare din Afganistan a cetăţenilor proprii, a altor cetăţeni din ţări aliate şi a unui număr de 156 de cetăţeni afgani aflaţi în situaţii de risc, în lunile august şi septembrie 2021.

În cadrul consultărilor politice ale celor doi miniştri de externe au fost discutate căile cele mai eficiente de a dinamiza relaţiile bilaterale, atât în ceea ce priveşte dialogul politic, cât şi cel economic şi sectorial. În context, a fost convenită organizarea unei noi sesiuni de consultări pe linie politico-diplomatică la nivel de adjuncţi de miniştri, precum şi stabilirea unui plan de contacte ministeriale la nivel sectorial. Totodată, a fost agreată reluarea activităţii Consiliului de Afaceri bilateral şi a lucrărilor Comisiei Mixte Economice, pe baza identificării de noi proiecte, impulsionarea de contacte între comunităţile de afaceri şi organizarea de Forumuri de afaceri.

De asemenea, au fost discutate aspecte precum consolidarea dinamicii relaţiilor UE-Pakistan, fiind evidenţiată susţinerea fermă a României pentru dezvoltarea acesteia, inclusiv pentru menţinerea şi valorificarea mecanismului Sistemului Generalizat de Preferinţe Plus al UE pentru Republica Islamică Pakistan, precum şi principalele evoluţii de interes comun pentru cele două state, cu accent pe regiunea indo-pacifică şi situaţia din Afganistan.

La rândul său, ministrul pakistanez al afacerilor externe a subliniat obiectivul iniţierii unei noi etape în relaţiile bilaterale româno-pakistaneze, inclusiv pe baza concluziilor discuţiilor purtate în cadrul vizitei sale actuale în România. De asemenea, ministrul Makhdoom Qureshi a înaintat omologului român Bogdan Aurescu invitaţia de a efectua o vizită la Islamabad în viitorul apropiat, invitaţie pe care ministrul român a acceptat-o cu plăcere.