3 iulie 2022

Consultări politice ale secretarului de stat, Dan Neculăescu, cu asistentul adjunct al ministrului afacerilor externe al Canadei, Dan Costello

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu a avut, la 25 octombrie 2021, o rundă de consultări, prin videoconferinţă, cu asistentul adjunct al ministrului afacerilor externe al Canadei, Dan Costello.

Cei doi oficiali au trecut în revistă stadiul relaţiei bilaterale, cu accent pe cooperarea consistentă în domeniul securităţii, apărării şi stabilităţii în spaţiul euroatlantic, inclusiv în regiunea Mării Negre, precum şi pe coordonarea în cadrul organismelor internaţionale.

Secretarul de stat român a transmis apreciere pentru misiunea de poliţie aeriană din România, la care participă forţele aeriene canadiene, exprimând satisfacţie pentru modalitatea în care Canada contribuie substanţial la politica NATO de descurajare şi apărare. De asemenea, cu acest prilej, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii cu privire la noul Concept Strategic, care urmează a fi aprobat la următorul Summit NATO, au discutat despre dezvoltările din cadrul dialogului UE-Canada şi au analizat evoluţiile din regiunea indo-pacifică.

Dialogul bilateral a reconfirmat convergenţa analizelor şi poziţiilor României şi Canadei, precum şi utilitatea coordonării bilaterale pentru promovarea obiectivelor comune legate de asigurarea unei relaţii transatlantice puternice, consolidarea securităţii regionale şi cooperării cu partenerii estici, inclusiv din perspectiva aprovizionării cu energie.

Având în vedere stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, s-a convenit continuarea explorării posibilităţilor de ridicare a acesteia la un nivel superior, prin intensificarea şi aprofundarea cooperării bilaterale atât pe dimensiunea strategică, cât şi pe cea economică.