5 februarie 2023

Consultări politice ale secretarului de stat Daniela Gîtman cu ministrul pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consultări politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu ministrul pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen, şi vizita de lucru comună în judeţul Suceava

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut luni, 16 ianuarie 2023, o rundă de consultări politice cu ministrul pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen, cu prilejul vizitei de lucru efectuate de oficialul finlandez în România, la invitaţia oficialului român.

Cele două părţi au abordat temele principale ale agendei bilaterale, în special perspectivele de intensificare a dialogului politic, respectiv oportunităţile de consolidare a cooperării economice şi sectoriale.

De asemenea, au fost trecute în revistă teme de actualitate ale agendei europene, axate în principal pe aspecte ale cooperării la nivel european în gestionarea consecinţelor agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, precum şi pe implicarea Uniunii Europene şi a statelor membre în sprijinul partenerilor din Vecinătatea Estică şi Balcanii de Vest.

Schimbul aprofundat de vederi cu privire la subiectele de interes comun ale agendei europene a reliefat similitudinea abordărilor României şi Finlandei cu privire la evoluţiile curente, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, răspunsul unitar şi ferm al Uniunii Europene, precum şi cu privire la calea de urmat în gestionarea crizelor suprapuse cu care Uniunea şi statele membre se confruntă, fiind evocat angajamentul profund al României şi Finlandei faţă de proiectul european. Au fost, de asemenea, abordate subiecte legate de energie, competitivitate la nivelul UE şi Piaţa Internă.

În cadrul discuţiilor, partea finlandeză a reiterat susţinerea sa fermă pentru finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen cât mai curând posibil în cursul anului 2023, context în care a evidenţiat importanţa menţinerii unităţii şi solidarităţii la nivelul Uniunii Europene, într-o perioadă de provocări geopolitice fără precedent pe care Europa o traversează în prezent.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a evocat sprijinul ferm al ţării noastre pentru Ucraina, atât pentru gestionarea consecinţelor războiului declanşat de Rusia, cât şi pentru parcursul european al acestei ţări, cele două părţi agreând oportunitatea unor demersuri coordonate şi complementare în perspectiva procesului de reconstrucţie. Discuţiile au reliefat susţinerea ambelor părţi faţă de extinderea către est a Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii de către candidaţi a tuturor criteriilor de aderare.

Astfel, inclusiv în perspectiva vizitei comune pe care oficialii român şi finlandez o efectuează la Chişinău, în perioada 17-18 ianuarie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene a subliniat necesitatea continuării şi consolidării sprijinului multisectorial al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE. De asemenea, a evidenţiat susţinerea solidă a României pentru aderarea la UE a Republicii Moldova, avansarea reformelor necesare şi impulsionarea procesului de integrare europeană a statului vecin.

În ceea ce priveşte procesul de reconstrucţie a Ucrainei, secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat posibile domenii în care România ar putea participa la procesul de reformă instituţională, cu accent pe modernizarea sistemului civil de răspuns la situaţii de urgenţă/crize, educaţie şi combaterea corupţiei. La rândul său, ministrul Tytti Tuppurainen a evidenţiat că Finlanda acordă asistenţă umanitară, cu precădere echipamente energetice şi, totodată, analizează participarea la reconstrucţia Ucrainei în acele domenii care constituie zone prioritare din perspectiva cooperării internaţionale pentru dezvoltare, precum educaţia, consolidarea statului de drept, creşterea eficienţei energetice şi a rezistenţei la schimbările climatice.

În contextul axării comune pe domeniul educaţie, cei doi oficiali au explorat posibilitatea participării celor două state la procesul de reformă curriculară în Ucraina.

Ulterior consultărilor, cele două părţi au efectuat o vizită la Centrul de Servicii Integrate pentru refugiaţii ucraineni din Bucureşti (Romexpo), prilej cu care consilierul de stat Mădălina Turza şi reprezentantul UNHCR în România, Pablo Zapata, au prezentat pe larg sprijinul oferit refugiaţilor din Ucraina. De asemenea, au vizitat Centrul de primire şi distribuire a donaţiilor deschis de Primăria Capitalei la Romexpo.

La 17 ianuarie 2023, secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman şi ministrul pentru afaceri europene şi proprietatea de stat al Republicii Finlanda, Tytti Tuppurainen, au efectuat o vizită comună la centrele destinate sprijinirii refugiaţilor ucraineni din judeţul Suceava. Astfel, cei doi oficiali, însoţiţi de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, de prefectul judeţului Suceava, Gheorghe-Alexandru Moldovan şi de vice-preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Niculai Barbă, au vizitat Centrele logistice de stocare şi distribuţie a asistenţei umanitare (hub) de la Sălcia şi Siret, Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret şi tabăra de cazare temporară a refugiaţilor ucraineni de la Rădăuţi.

Cu prilejul prezenţei la hub-ul de la Siret, secretarul de stat Daniela Gîtman şi ministrul Tytti Tuppurainen au asistat la sosirea şi pregătirea pentru transfer a 12 generatoare donate de Franţa către Ucraina, parte a unui transport care mai include opt pompe de căldură, prevăzut a ajunge eşalonat în hub, în perioada 17-19 ianuarie 2023.

În discuţiile avute la hub-urile de la Sălcia şi Siret, oficialii români au prezentat sprijinul multidimensional acordat de România pentru Ucraina, inclusiv în contextul proceselor de reconstrucţie şi integrare europeană, precum şi determinarea autorităţilor române de a continua să ofere asistenţă Ucrainei, atât timp cât va fi necesar.

Totodată, vizita la PTF Siret a oferit prilejul evidenţierii contribuţiei substanţiale a României la protecţia frontierei externe a Uniunii şi, în ansamblu, la securitatea întregului spaţiu european de liberă circulaţie, inclusiv în contextul provocărilor actuale.

În cadrul vizitei la tabăra de cazare temporară a refugiaţilor ucraineni de la Rădăuţi, au fost prezentate eforturile autorităţilor române pentru sprijinirea refugiaţilor ucraineni cu rezidenţă temporară pe teritoriul României şi măsurile adoptate prin Planul naţional de măsuri cu privire la protecţia şi incluziunea persoanelor strămutate din Ucraina, beneficiare de protecţie temporară în România, pentru integrarea acestora pe piaţa forţei de muncă, în sistemul de învăţământ şi cel de servicii medicale.

Pe parcursul vizitei, oficialul finlandez a adresat aprecieri deosebite atât pentru eforturile de coordonare ale autorităţilor relevante, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi pentru gestionarea de către Prefectură şi autorităţile judeţene din Suceava a provocărilor curente. Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe

Sursa foto MAE