27 iunie 2022

Consultări politice la nivel de secretar de stat între MAE român şi MAE egiptean

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat pentru afaceri globale şi strategii diplomatice Cornel Feruţă a avut luni, 2 august 2021, la Cairo, consultări politico-diplomatice cu Badr Abdellaty, viceministru pentru afaceri europene din cadrul MAE egiptean. In delegaţia egipteană au participat şi viceminiştri egipteni cu responsabilităţi în teme sectoriale de interes pentru ambele părţi.

Discuţiile au avut ca scop trecerea în revistă a stadiului şi perspectivelor relaţiei bilaterale, cu accent pe identificarea unor modalităţi suplimentare de dezvoltare a cooperării şi parcurgere a unor noi etape în dialogul de nivel dintre România şi R.A. Egipt. A fost subliniată importanţa actualizării cadrului juridic bilateral care ar permite avansarea unor proiecte în domenii de interes comun şi pe pieţe terţe, iar partea română a reiterat disponibilitatea de a organiza o nouă sesiune a Comisiei mixte economice la Bucureşti, până la finalul anului 2021.

Secretarul de stat Cornel Feruţă a evocat rolul Egiptului ca factor stabilizator în regiune, context în care a exprimat aprecieri pentru eforturile recente de mediere şi implementare a unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza. Întâlnirea a prilejuit un schimb de opinii substanţial cu privire la evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa, cu accent pe Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, situaţia din Libia, Siria, Sudan, şi Marele Baraj al Renaşterii din Etiopia.

Cei doi demnitari au subliniat nivelul excelent de cooperare la nivel multilateral, salutând sprijinul reciproc pentru diverse candidaturi de interes în sistemul ONU. De asemenea, a fost reconfirmat sprijinul României pentru facilitarea şi consolidarea dialogului dintre UE şi Egipt.

În contextul prezenţei la Cairo, secretarul de stat Cornel Feruţă s-a întâlnit cu conducerea Autorităţii care gestionează construcţia noii capitale administrative a Egiptului si a vizitat locaţia noii capitale, care va găzdui majoritatea sediilor instituţiilor politice egiptene.