Publicat: 18 Octombrie, 2019 - 09:07
Share

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut consultări, la sediul Ministerul Afacerilor Externe, cu Matthew Boyse, Adjunct al asistentului secretarului de stat al SUA, Biroul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la subiectele de actualitate aflate pe agenda bilaterală - cu accent pe implementarea deciziilor comune adoptate la nivel înalt şi următoarea reuniune a Dialogului Strategic România-SUA - şi internaţională, inclusiv evoluţiile din Vecinătatea Estică.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a reiterat interesul pentru aprofundarea cooperării mutual benefice în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, cu dezvoltarea, în continuare, a dimensiunilor principale ale acestuia - politică externă, securitate şi apărare, economie şi comerţ, energie, securitate cibernetică, cercetare, afaceri interne şi vize.

Totodată, a fost remarcată contribuţia substanţială a României în cadrul relaţiei transatlantice, fundamentată pe profilul ţării noastre, ca stat dedicat deopotrivă Proiectului European şi Parteneriatului Strategic cu SUA. Partea americană a reiterat aprecierea pentru modul în care Preşedinţia română a Consiliului UE a acţionat în vederea consolidării şi dezvoltării relaţiei transatlantice, în toate dimensiunile sale.

Consultările privind situaţia regională, la care interlocutorul american a fost însoţit de Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti, şi Dereck Hogan, Ambasadorul SUA la Chişinău, au evidenţiat un nivel ridicat de concordanţă al evaluărilor cu privire la situaţia actuală şi perspectivele de evoluţie. Pornind de la această bază, s-a convenit explorarea oportunităţilor pentru dezvoltarea în comun a unor proiecte în sprijinul Republicii Moldova. A fost trecut în revistă stadiul construcţiei gazoductului Ungheni - Chişinău, apreciat drept o contribuţie majoră la efortul de asigurare a securităţii energetice a Republicii Moldova, inclusiv din perspectiva realizării unei interconectări ireversibile a Republicii Moldova cu spaţiul european.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a evidenţiat angajamentul ferm al României de a consolida în continuare sprijinul oferit Republicii Moldova, pe măsura avansării parcursului european al Republicii Moldova, în consens cu aspiraţiile cetăţenilor săi. Totodată, a fost exprimat sprijinul comun pentru reglementarea conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional, şi fără afectarea vectorului european al Republicii Moldova.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: