10 august 2022

Consultările ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consultările ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul vizitei şefului diplomaţiei române la Chişinău

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 23 iulie 2021, o întrevedere cu Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul vizitei oficiale efectuate la Chişinău. Ministrul român de externe este primul oficial al Uniunii Europene care efectuează o vizită la Chişinău în contextul nou creat de victoria forţelor pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la recentele alegeri parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Şeful diplomaţiei române a reiterat Preşedintelui Republicii Moldova, în cadrul discuţiilor, felicitările Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, şi ale Prim-ministrului României, domnul Florin Cîţu, pentru rezultatele remarcabile obţinute de forţele politice pro-reformă în alegerile parlamentare anticipate, precum şi disponibilitatea şi deschiderea depline ale României de a continua cooperarea şi coordonarea intense din ultimii ani şi de a sprijini ferm şi substanţial eforturile viitorului executiv şi ale noii majorităţi parlamentare de implementare a reformelor necesare pentru a răspunde aşteptărilor legitime ale cetăţenilor Republicii Moldova, manifestate cu claritate prin votul din 11 iulie. De asemenea, a exprimat încrederea părţii române că la Chişinău va fi învestit rapid un Guvern care să gestioneze cu responsabilitate situaţia din Republica Moldova, să asigure stabilitatea politică, o guvernare eficientă şi să dea un nou impuls procesului de reformă democratică profundă, în vederea consolidării statului de drept, a accelerării şi eficientizării luptei anticorupţie şi construirii unor instituţii democratice solide, pentru asigurarea prosperităţii societăţii în întregul său.

Totodată, şeful diplomaţiei române a reiterat, cu acest prilej, faptul că cetăţenii Republicii Moldova au arătat, prin votul lor, la fel ca în cazul alegerilor prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice care să lucreze în beneficiul lor.

A subliniat că, astfel, există şansa ca punerea în aplicare a programului ambiţios şi cuprinzător de reforme democratice promovat de Preşedintele Maia Sandu şi susţinut prin vot de cetăţeni să poată transforma Republica Moldova într-o democraţie pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că România a sprijinit şi va continua să sprijine şi mai intens aceste eforturi, pe toate palierele, şi a anunţat că cele două părţi au agreat crearea unui grup informal bilateral de lucru pentru identificarea priorităţilor de cooperare în perioada următoare. Astfel se va urmări sprijinirea punerii în aplicare a reformelor de către noul executiv, implementarea accelerată a proiectelor bilaterale prioritare în curs şi identificarea de noi proiecte şi programe, inclusiv pe baza priorităţilor de guvernare şi a necesităţilor concrete pe termen scurt şi mediu.

În acest sens, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit susţinerea fermă şi constantă a României, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de la Bucureşti pentru programul de reforme promovat de Preşedintele Republicii Moldova şi de forţele politice pro-democratice şi pro-europene. În context, a arătat că rezultatele înregistrate la scrutin au creat premisele pentru relansarea şi aprofundarea cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, pornind de la fundamentul solid conferit de comunitatea de limbă, istorie şi cultură şi în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor au fost abordate elemente cheie de pe agenda de cooperare bilaterală, inclusiv priorităţile comune care vor fi abordate în perioada imediat următoare. În acest sens, o atenţie deosebită va fi acordată continuării în ritm accelerat a proiectelor strategice de interconectare, inclusiv a celor din sfera energiei şi transporturilor, precum şi derulării şi multiplicării de programe de asistenţă, ambele cu rezultate pozitive, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile avute cu prilejul vizitei au relevat, printre altele, importanţa convenirii unui nou program substanţial de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile Acordului privind asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare la 28 martie 2021.

Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat sprijinul ferm şi consecvent al României pentru agenda europeană a Republicii Moldova şi pentru parcursul său pe calea integrării europene, pentru aplicarea deplină a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia. În perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic, a dat asigurări cu privire la susţinerea deplină a părţii române pentru reflectarea cât mai substanţială, în acest context, a obiectivelor şi aşteptărilor Republicii Moldova.

La rândul său, Preşedintele Maia Sandu a adresat ministrului Bogdan Aurescu mulţumirile sale deosebite pentru sprijinul semnificativ al autorităţilor române, în special al Preşedintelui Klaus Iohannis, constant acordat până acum, precum şi pentru angajamentele ferme şi concrete ale României, inclusiv prin vizita de faţă a şefului diplomaţiei române, de a intensifica susţinerea pentru programul de reforme asumat de autorităţile de la Chişinău, menit să răspundă în mod responsabil aşteptărilor cetăţenilor şi să implementeze măsurile necesare în ritm alert, pentru aduce a aduce Republica Moldova mai aproape de Europa. A mulţumit, totodată, autorităţilor române pentru asistenţa consistentă oferită în combaterea pandemiei de COVID-19, inclusiv donaţiile de echipamente de protecţie, ajutorul pentru sistemul medical şi vaccinurile oferite în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. A subliniat că, prin donaţia de peste 100.000 doze de vaccin pe care România o va acorda astăzi Republicii Moldova, se depăşeşte cifra de jumătate de milion de doze primite din partea României, ţara noastră fiind cel mai mare donator de vaccinuri pentru Republica Moldova.

Preşedintele Republicii Moldova a arătat că apreciază discuţiile aprofundate purtate cu ministrul Bogdan Aurescu cu prilejul acestei vizite, vizând agenda bilaterală şi relansarea şi actualizarea dialogului guvernamental, inclusiv privind proiectele ambiţioase în domenii în care R. Moldova a beneficiat de sprijinul României de-a lungul timpului – precum dezvoltarea economică, infrastructură, sănătate şi proiecte pe palier social şi de mediu.

Preşedintele Maia Sandu a accentuat colaborarea foarte bună dintre România şi R. Moldova şi a arătat că apreciază deschiderea autorităţilor de la Bucureşti, a Preşedintelui Klaus Iohannis şi la nivel guvernamental, de a consolida şi aprofunda parteneriatul bilateral, care să devină şi mai puternic, oferind soluţii pentru cetăţeni, contribuind la dezvoltarea ţări şi apropiind şi mai mult România şi Republica Moldova.

Ca parte a programului vizitei, ministrul român a participat şi la ceremonia de acordare a unui nou ajutor umanitar din partea României, constând în donarea unui lot de 100.620 doze de vaccin împotriva COVID-19.

Prezentăm, mai jos, transcrierea declaraţiilor de presă susţinute alături de doamna Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la Chişinău:

Vă mulţumesc foarte mult, doamnă Preşedinte, pentru primirea călduroasă şi pentru discuţiile foarte substanţiale pe care le-am avut.

Revin cu bucurie la Chişinău, într-un moment crucial pentru dezvoltarea şi viitorul Republicii Moldova, precum şi pentru evoluţia relaţiilor noastre bilaterale.

Mă bucur că sunt primul oficial din Uniunea Europeană care vine la Chişinău, după rezultatul istoric al alegerilor din 11 iulie. Şi mă bucur, totodată, doamnă Preşedinte, că putem să continuăm cooperarea şi coordonarea strânse pe care le-am avut în ultimii ani, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

I-am reiterat doamnei Preşedinte, cu prilejul consultărilor pe care le-am încheiat, felicitările domnului Preşedinte Klaus Iohannis, ale Prim-ministrului Florin Cîţu, dar şi ale mele personal, pentru rezultatele obţinute, în premieră, de forţele politice pro-reformă, pro-democratice, pro-europene la alegerile din 11 iulie 2021. Este un rezultat cu adevărat remarcabil, ce deschide drumul Republicii Moldova către consolidarea statului de drept, către stabilitate politică şi prosperitate.

Cetăţenii au arătat, la fel ca şi la alegerile prezidenţiale, maturitate democratică şi faptul că doresc un stat cu instituţii puternice, care să lucreze în sprijinul lor. Au demonstrat că sprijină consolidarea luptei împotriva corupţiei, că susţin procesul de reformă promovat de dumneavoastră, doamnă Preşedinte, care are potenţialul de a transforma Republica Moldova într-o democraţie pe model european, în care sunt pe deplin respectate principiile statului de drept.

România a susţinut ferm şi continuă să susţină aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova, care se regăsesc în amplul program de reformă pe care l-aţi propus şi pe care noul Guvern îl va duce la îndeplinire. Ne bucură să vedem că opţiunea clar exprimată – şi ferm exprimată – de cetăţenii Republicii Moldova este, aşa cum spuneam, una pentru dezvoltare, în spiritul valorilor europene.

Rezultatele de la alegerile parlamentare creează, astfel, premisele şi pentru o relansare şi o aprofundare a Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre ţările noastre, o relansare şi aprofundare a cooperării bilaterale între România şi Republica Moldova. Şi vom depune toate eforturile, atât în plan bilateral, cât şi la nivel european, pentru a răspunde cu succes aspiraţiilor cetăţenilor.

Avem încredere în programul de reforme asumat de doamna Preşedinte Maia Sandu, încredere reafirmată şi cu ocazia vizitei pe care domnul Preşedinte Klaus Iohannis a făcut-o în decembrie anul trecut, la Chişinău.

Am fost mereu şi vom fi şi în viitor alături de domnia sa şi de Guvernul care îşi va începe în curând mandatul, în eforturile de avansare a acestor reforme, care sunt de natură să consolideze poziţia Republicii Moldova ca partener solid în relaţia cu Uniunea Europeană.

Avem încredere că va fi învestit rapid un Guvern profesionist, care să gestioneze responsabil situaţia din Republica Moldova, să implementeze în ritm alert reformele care sunt atât de necesare şi să ducă Republica Moldova mai aproape de Europa.

Sprijinul constant şi substanţial al României pentru Republica Moldova la nivelul Uniunii Europene s-a tradus, de-a lungul timpului, în susţinere pentru reforme, transformare şi apropiere de Europa, în consonanţă cu priorităţile promovate de forţele pro-reformiste de la Chişinău.

Aşa cum am arătat personal la reuniunea Consiliului Afaceri Externe – reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, pe 12 iulie, imediat după alegerile din 11 iulie, rezultatul acestor alegeri este un pas extrem de important în direcţia avansării parcursului european al Republicii Moldova, proces pe care România l-a susţinut consecvent şi pe care îl susţine cu toate forţele şi în continuare.

La 12 iulie, am pledat ca Uniunea Europeană şi statele membre să susţină puternic eforturile noului guvern, ale noii majorităţi parlamentare, ale doamnei Preşedinte, în direcţii precum: reformarea statului, consolidarea instituţiilor, accelerarea şi eficientizarea luptei anticorupţie, respectiv consolidarea statului de drept. Şi am subliniat că următorii ani vor reprezenta, nu doar pentru Republica Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană, o oportunitate unică, care nu poate fi ratată. Republica Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, care este un spaţiu de importanţă strategică pentru Uniune, şi un exemplu concret al puterii de transformare pozitivă a Uniunii.

Din nefericire, proiectele de pe agenda bilaterală guvernamentală au avansat prea puţin şi prea lent în ultima perioadă, din motive care nu au ţinut de România. De aceea, contăm pe o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern.

Şi mă aflu aici pentru a transmite astăzi asigurările noastre, ale domnului Preşedinte Iohannis, ale Guvernului condus de domnul Florin Cîţu, că România este pregătită pentru o accelerare a realizării tuturor acestor proiecte şi o multiplicare a acestora. Sprijinul României pentru Republica Moldova se va consolida în toate domeniile de interes major pentru dezvoltarea şi modernizarea statului, pentru creşterea rezilienţei sale în faţa tuturor provocărilor cu care se confruntă. Este mesaj ferm de deschidere şi disponibilitate depline din partea noastră, care îmi doresc să ajungă la toţi cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de limba maternă vorbită, de regiunea în care se află, dacă se află la sat sau la oraş, şi indiferent de vârstă.

În această linie, am avut cu doamna Preşedinte o discuţie amplă şi deosebit de utilă cu privire la principalele priorităţi în plan bilateral şi în relaţia cu Uniunea Europeană.

Astăzi am discutat despre importanţa convenirii unui nou program de asistenţă nerambursabilă, care să îndeplinească funcţiile Acordului privind asistenţa nerambursabilă de 100 milioane euro, semnat în 2010 şi ieşit din vigoare, din păcate, în martie, în acest an.

Noi am depus eforturi susţinute pentru a prelungi valabilitatea acestui Acord, dar, din motive care nu au fost imputabile părţii române, s-a ajuns la ieşirea din vigoare a Acordului. Cu toate acestea, Acordul acesta a permis finanţarea de către România, peste un deceniu, a unor proiecte emblematice şi în beneficiul real al cetăţenilor: peste 1.000 de grădiniţe, instituţii şcolare, asigurarea de contribuţii la dezvoltarea gazoductului Iaşi-Chişinău.

De asemenea, vreau să vă anunţ că am decis, ca ministru de externe al României, acordarea unei noi contribuţii voluntare din partea României, în valoare de 300.000 euro, prin intermediul European Endowment for Democracy, în scopul implementării de proiecte pentru susţinerea societăţii civile şi a presei independente din Republica Moldova. Această asistenţă financiară este atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin anunţat de către domnul Preşedinte Klaus Iohannis în decembrie anul trecut, la Chişinău, şi vine în continuarea contribuţiei voluntare similare, de 250.000 euro, pe care am acordat-o anul trecut, în luna noiembrie. Am plecat de la premisa, în acordarea acestei asistenţe, că susţinerea societăţii civile şi presei independente din Republica Moldova reprezintă elemente centrale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice, reziliente şi incluzive.

Am discutat, de asemenea, despre proiectele de interconectare din sfera energiei şi din sfera infrastructurii de transport. Trebuie să lucrăm împreună, în mod susţinut, pentru avansarea şi operaţionalizarea acestora.

România este, prin urmare, angajată în implementarea unor proiecte care pot să aducă dezvoltare şi bunăstare pe termen mediu şi lung, beneficii concrete pentru cetăţeni, inclusiv oportunităţi de ordin economic şi social. Am dat astăzi, ca exemplu, necesitatea implementării cât mai rapide a Acordului privind reglementarea construirii unor apeducte, având în vedere intenţia autorităţilor din regiunile limitrofe Prutului de a coopera în domeniul serviciilor de alimentare cu apă, care trebuie să fie ameliorate.

Chiar dacă România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, dorim o consolidare a investiţiilor româneşti în Republica Moldova şi am discutat şi despre acest aspect.

Voi transmite domnului Preşedinte Iohannis, domnului Prim-ministru Cîţu, colegilor din Guvernul României elementele care au reieşit din discuţiile avute astăzi, privind necesităţile pe termen scurt şi mediu ale Republicii Moldova şi despre măsurile pe care le putem întreprinde împreună pentru a sprijini eficient eforturile noului Guvern de la Chişinău.

De asemenea, am convenit cu doamna Preşedinte crearea unui grup informal de lucru, care se va întâlni în perioada imediat următoare, pentru a discuta în mod concret despre priorităţile de cooperare, despre proiectele pe care fie le vom continua, fie le vom dezvolta pe mai departe, pentru a pune în aplicare proiectele şi obiectivele pe care noi le-am anunţat: reforme susţinute, parcurs european ireversibil, proiecte care să genereze rezultate palpabile pentru cetăţeni.

Ştiu că aşteptările cetăţenilor din Republica Moldova sunt foarte mari – şi sunt legitime -, dar am mare încredere că, alături de doamna Preşedinte, cu sprijinul unui Parlament reînnoit, noul Guvern, în care Guvernul de la Bucureşti are încredere, va reuşi să fie la înălţimea acestor provocări.

Vă mulţumesc foarte mult!