Publicat: 26 Septembrie, 2017 - 17:20
Share

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut luni, 25 septembrie 2017, convorbiri cu ministrul britanic al afacerilor externe, Boris Johnson, cu ocazia vizitei acestuia în România.

Consultările cu partea britanică au oferit prilejul unui amplu schimb de opinii privind stadiul și perspectivele cooperării politico-diplomatice bilaterale, consolidarea Parteneriatului Strategic (lansat în anul 2003) și situația comunității românești din Marea Britanie în context Brexit.

Convorbirile celor doi miniștri au avut loc în contextul demarării, în aceeași zi, a ultimei runde de negocieri între Guvernul britanic și Comisia Europeană, privind termenii retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), precum și pe fondul recentului discurs al Premierul britanic Theresa May privind oferta britanică pentru aceste negocieri (22 septembrie a.c.).

În acest context, s-a discutat despre perspectiva continuării implicării Marii Britanii în domeniul securității și apărării, la nivel european, post-Brexit. Demnitarul român a salutat dinamica colaborării militare, aflată anul acesta la un nivel deosebit de intens și a subliniat importanța cooperării aprofundate dintre România și Marea Britanie. Cele două părți au reafirmat angajamentul de consolidare a Parteneriatului Strategic inclusiv prin identificarea unor noi oportunități de acțiune sectorială.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a reafirmat în cadrul întrevederii rolul comunității românești din Marea Britanie, componentă semnificativă a relației bilaterale, și importanța pe care Guvernul României o acordă protecției drepturilor cetățenilor săi din Marea Britanie, în contextul negocierilor privind retragerea Marii Britanii din UE. Astfel, a fost evidențiat gradul ridicat de integrare al comunității românești în societatea britanică, precum și valoarea adăugată pe care această comunitate o aduce țării gazdă.