15 august 2022

Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Polone, Zbigniew Rau, în marja Şedinţei Comune de Guvern România – Republica Polonă

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat joi, 3 martie 2022, la Varşovia, în delegaţia condusă de Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciucă, la Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Republicii Polone, în marja căreia a avut consultări politice cu omologul polon Zbigniew Rau.

În discuţii, şeful diplomaţiei române a evidenţiat faptul că cea de-a treia Şedinţă Comună de guvern România – Polonia demonstrează soliditatea Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, cele două state reprezentând pilonii stabilităţii şi securităţii pe Flancul Estic al NATO, mai ales în actualul context securitar.

În cadrul consultărilor, cei doi oficiali au realizat un schimb de evaluări cu privire la cele mai recente evoluţii de securitate ca urmare a agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, respectiv asupra măsurilor care ar putea fi întreprinse de cele două state în sprijinul Ucrainei.

De asemenea, cei doi miniştri s-au coordonat cu privire la pregătirea celor două reuniuni extraordinare ale miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE şi NATO, care vor avea loc mâine, la Bruxelles.

Ministrul Bogdan Aurescu a informat în legătură cu decizia României de a înfiinţa pe teritoriul său un centru logistic care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina. În context, cei doi oficiali au agreat coordonarea strânsă, ţinând cont de faptul că şi Polonia a iniţiat demersuri pentru o facilitate similară pe teritoriul său.

Totodată, cei doi demnitari au subliniat importanţa continuării susţinerii pentru ceilalţi parteneri estici, în special R. Moldova şi Georgia, a căror rezilienţă trebuie consolidată.

Întrevederea a reprezentat, de asemenea, un foarte bun prilej pentru a reconfirma necesitatea consolidării de o manieră coerentă şi unitară a posturii NATO de descurajare şi apărare pe întregul Flanc Estic, de la Nord la Sud, inclusiv prin urgentarea creării Grupului de Luptă al NATO în ţara noastră.

Şeful diplomaţiei poloneze a reconfirmat, cu ocazia discuţiei, sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precum şi în ceea ce priveşte elaborarea şi adoptarea rapidă, în Consiliul OCDE, a Foii de Parcurs necesare pregătirii negocierilor de aderare a României la Organizaţie.

Discuţiile au prilejuit şi un schimb de opinii cu privire la proiectele strategice de interconectare regională de interes, atât pentru România, cât şi pentru Polonia, ca instrumente de creştere a rezilienţei strategice – cu referire la proiectele Rail2Sea şi ViaCarpathia, deosebit de importante din punct de vedere economic, dar şi pentru mobilitatea militară pe axa nord-sud a Flancului Estic. Cele două părţi au agreat să continue să coopereze îndeaproape pentru identificarea de modalităţi concrete pentru implementarea acestor proiecte în cadrul unui grup de lucru comun dedicat acestor priorităţi.

Cu prilejul Şedinţei Comune de Guvern, ministrul român al afacerilor externe împreună cu omologul polon au semnat Planul de acţiuni pe perioada 2022-2026 al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, document care reconfirmă interacţiunea în mod tradiţional pozitivă, interesele convergente şi obiectivele comune ale celor două naţiuni prietene.

De asemenea, cei doi demnitari au semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea diplomatică şi academică, un instrument deosebit de util în planul formării diplomatice şi academice, în baza principiului reciprocităţii.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media