3 iulie 2022

Consultările politice ale ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe şi cooperării bilaterale Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 22 iunie 2022, la Abu Dhabi, consultări politice cu ministrul afacerilor externe şi cooperării bilaterale din Emiratele Arabe Unite, Şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, respectiv cu ministrul de stat pentru afaceri economice şi comerciale Ahmed bin Ali Al Sayegh.

Consultările au avut loc în marja desfăşurării lucrărilor celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, co-prezidată, din partea României, de către ministrul Bogdan Aurescu (https://www.mae.ro/node/58938). Sesiunea Comisiei de Cooperare s-a desfăşurat în contextul vizitei de lucru efectuate de Prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, în Emiratele Arabe Unite, în perioada 20-21 iunie 2022.

În cadrul discuţiilor bilaterale, ministrul Aurescu şi oficialii emiratezi au exprimat aprecierea faţă de relaţiile strânse, foarte bune, dintre România şi Emiratele Arabe Unite, din perspectiva dialogului politico-diplomatic şi sectorial, precum şi a contactelor mediului de afaceri şi inter-umane. De asemenea, a fost evidenţiată buna cooperare în cadrul organizaţiilor internaţionale, sens în care ministrul de externe român l-a felicitat pe omologul emiratez pentru activitatea ţării sale în calitate de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

De asemenea, şefului diplomaţiei române a subliniat că decizia Conferinţei Statelor Părţi la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (UNFCCC) de a desemna Emiratele Arabe Unite în calitate de gazdă a reuniunii COP28 în 2023 reflectă implicarea de substanţă a autorităţilor de la Abu Dhabi în efortul comun de combatere a schimbărilor climatice.

Cu această ocazie, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat dorinţa părţii române, împărtăşită pe deplin de partea emirateză, de a da şi mai multă consistenţă relaţiilor bilaterale româno-emirateze în viitor, atât prin creşterea frecvenţei contactelor politice la nivel înalt şi a celor la nivel sectorial, precum şi prin implicarea în proiecte bilaterale de interes comun. La rândul său, şeful diplomaţiei emirateze a evidenţiat necesitatea extinderii dialogului politico-diplomatic, care să ofere perspective pozitive cooperării economice şi sectoriale dintre cele două state.

În acest context, cele două părţi au trecut în revistă şi au salutat rezultatele substanţiale ale celei de-a doua sesiuni a Comisiei de Cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, ce consolidează cadrul şi condiţiile pentru aprofundarea cooperării în diferite sectoare de interes comun şi pentru creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări. Conform prevederilor Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea unei Comisii de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite (Bucureşti, 17 aprilie 2018), la propunerea ministrului Bogdan Aurescu, ministrul Abdullah bin Zayed Al Nahyan a agreat organizarea celei de-a treia sesiuni a Comisiei de Cooperare în 2024, la Bucureşti.

În ceea ce priveşte cooperarea bilaterală sectorială, discuţiile din cadrul consultărilor politice au vizat dezvoltarea proiectelor bilaterale în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii şi IT&C.

În continuarea dialogului Prim-ministrului Nicoale Ciucă cu Şeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, din 21 iunie 2022, au fost abordate posibile soluţii concrete în ceea ce priveşte diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi gaze naturale, în contextul situaţiei tensionate din regiunea Mării Negre. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat oportunităţile de investiţii existente în România, în domeniul energiei regenerabile, aspect faţă de care ministrul emiratez de externe a exprimat un interes crescut. Cei doi miniştri de externe au convenit să monitorizeze împreună punerea în aplicare a celor convenite la discuţiile de nivel înalt din ziua precedentă.

Întrevederile cu cei doi demnitari emiratezi au prilejuit şi un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluţiile recente de pe agenda regională şi internaţională, cu accent asupra situaţiei din Ucraina, generate de agresiunea ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse, respectiv acţiunile destabilizatoare ale miliţiilor Houthi în Golf, precum şi alte evoluţii în dinamica politico-securitară din Orientul Mijlociu.

Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, atât în ce priveşte susţinerea refugiaţilor ucraineni care au intrat în România, peste 1,3 milioane până în prezent, cât şi pentru economia Ucrainei. În acest context, a prezentat rezultatele activităţii Centrului logistic internaţional pentru distribuţia asistenţei umanitare de la Suceava, prin care s-au efectuat 48 de transporturi umanitare până în prezent, constând în peste 200 de autocamioane. Partea emirateză a exprimat interesul pentru facilităţile de la Suceava în perspectiva continuării acordării de asistenţă umanitară Ucrainei. Totodată, partea emirateză a apreciat eforturile României şi a mulţumit pentru sprijinul acordat de ţara noastră în vederea evacuării din Ucraina a cetăţenilor Emiratelor Arabe Unite şi a relocarii misiunii diplomatice emirateze din Kiev.

În continuare, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a prezentat eforturile României de a facilita exportul de cereale din Ucraina, necesare pentru evitarea unei crize alimentare în diverse părţi ale lumii, subliniind în acest sens demersurile României în plan internaţional şi rolul Portului Constanţa şi al porturilor româneşti de la Dunăre.

La rândul său, omologul emiratez a subliniat rolul geopolitic important crescut pe care îl ocupă în prezent România în contextul crizei din Ucraina.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat impactul major pe care invazia rusă din Ucraina îl are asupra securităţii energetice la nivel global şi a evidenţiat rolul pe care Emiratele Arabe Unite, unul dintre cei mai importanţi producători şi exportatori de petrol şi gaze din lume, îl pot avea în atenuarea dezechilibrelor cauzate de comportamentul iresponsabil al Rusiei.

La solicitarea omologului emiratez, ministrul Aurescu a prezentat evaluarea părţii române cu privire la perspectivele conflictului din Ucraina. De asemenea, a subliniat necesitatea sprijinirii R. Moldova pentru a face faţă efectelor multiple ale crizei generate de Rusia, în plan economic, umanitar şi energetic, şi a exprimat sprijinul ferm al României pentru acordarea statutului de stat candidat la aderarea Ucrainei şi R. Moldova.

Cei doi miniştri de externe au discutat detaliat şi despre perspectivele soluţionării conflictului din Yemen, ministrul emiratez exprimând aprecieri deosebite despre poziţia constantă şi fermă a României de condamnare a atacurilor rebelilor houthi asupra teritoriului emiratez. De asemenea, cei doi miniştri au abordat pe larg şi relaţia cu Iran şi perspectivele de progres în dosarul nuclear iranian.

Într-o perspectivă mai largă, cei doi şefi ai diplomaţiilor română şi emirateză au analizat rolul global în creştere al Uniunii Europene ca efect al crizei pandemice şi războiului din Ucraina, care – aşa cum a arătat ministrul român de externe – au condus la o mai mare preocupare pentru consolidarea rezilientei strategice şi a reducerii dependenţelor de actori terţi care nu împărtăşesc aceleaşi obiective şi valori cu UE. Totodată, au discutat despre rolul Statelor Unite în plan global, ministrul Aurescu evidenţiind parteneriatul strategic solid româno-american.

În final, cei doi miniştri de externe au convenit să rămână în contact apropiat, iar ministrul emiratez a acceptat cu plăcere invitaţia ministrului Aurescu de a efectua o vizită în România.

Sursa foto MAE