Publicat: 8 Februarie, 2019 - 09:06

În perioada 6-7 februarie 2019, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, a participat, la Cairo, la o rundă de consultări politico-diplomatice pe linia Ministerelor Afacerilor Externe.

Convorbirile cu omologul egiptean, Amr Ramadan, ministrul adjunct pentru afaceri europene, au evidenţiat dorinţa comună de aprofundare a cooperării între cele două state, atât în planul dialogului politic, cât şi în domeniul economic şi comercial.

În ceea ce priveşte agenda bilaterală politico-diplomatică, secretarul de stat a exprimat interesul părţii române pentru organizarea vizitei preşedintelui Republicii Arabe Egipt, E.S. Abdel Fattah El-Sisi, în România.

În plan economic, oficialul român a subliniat faptul că Egiptul este unul dintre cei mai importanţi parteneri ai României din Orientul Mijlociu şi Africa, făcând referire la tendinţa ascendentă a schimburilor comerciale înregistrate în ultimii ani.

Demnitarul a arătat că Guvernul României urmăreşte cu prioritate intensificarea cooperării bilaterale în domenii de interes comun, cu accent pe sectoarele energie, comunicaţii, agricultură, investiţii, transporturi, apărare, educaţie şi justiţie.

În cadrul consultărilor au fost dezbătute şi evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale, precum situaţia din Yemen, Siria, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu şi Libia. În acest context, oficialul român a reafirmat interesul pe care România îl acordă, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, proiectelor avansate de statele din Africa de Nord în vederea dezvoltării relaţiilor cu Uniunea Europeană şi asigurării unui climat stabil din punct de vedere politic, economic şi social în apropierea frontierelor sudice ale Uniunii Europene. Totodată, a propus ca cele două state să identifice proiecte de interes comun destinate spaţiului african, în contextul mandatului României la nivelul Consiliului UE şi al preluării de către Egipt a Preşedinţiei Uniunii Africane, în luna februarie 2019.

Cu ocazia vizitei în Republica Arabă Egipt, oficialul român a avut întrevederi separate cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El-Molla, ministrul electricităţii şi energiei regenerabile, Mohamed Shaker El-Markabi, precum şi cu ministrul adjunct al agriculturii, Mona Mehrez. În cadrul discuţiilor, părţile au realizat o trecere în revistă a stadiului proiectelor de cooperare aflate în derulare, abordând, totodată, modalităţi de dezvoltare a colaborării în domenii de interes comun, ce vor fi detaliate cu prilejul celei de-a treia sesiuni a Comitetului mixt de cooperare economică, tehnică şi ştiinţifică care se va desfăşura la Cairo, în perioada următoare.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: