Publicat: 21 Octombrie, 2018 - 16:23

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, șeful Statului Kuweit

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 21 octombrie 2018, o întrevedere cu Emirul Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, șeful Statului Kuweit, în cadrul vizitei oficiale a demnitarului român în Statul Kuweit.

Din delegația condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă au făcut parte Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat și Sorina Pintea, ministrul sănătății. Alături de șeful Statului Kuweit, la întâlnire au fost prezenți prinţul moştenitor, Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah și prim-ministrul Statului Kuweit, Șeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah.

În cadrul întrevederii, au fost abordate subiecte de interes aflate pe agenda bilaterală. De asemenea, a fost apreciată tendința pozitivă înregistrată în ultima perioadă la nivelul relațiilor româno-kuweitiene, impulsionată de deschiderea și voința politică a ambelor state de a consolida dialogul bilateral pe toate palierele de interes.

Înaltul oficial român a evidențiat faptul că anul 2018 marchează un moment simbolic important, respectiv împlinirea a 55 de ani de relații diplomatice bilaterale și a punctat importanța intensificării și pe viitor a dialogului politic și întăririi cooperării bilaterale pe palierele politico-diplomatic, economic și sectorial.

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat angajamentul Guvernului României pentru consolidarea relațiilor cu Statul Kuweit, un partener important al țării noastre în regiunea Golfului, atât ca obiectiv al României de politică externă, cât și în contextul deținerii, în primul semestru al anului 2019, a președinției rotative a Consiliului UE.

Înalții demnitari au convenit organizarea celei dintâi sesiuni a Comisiei mixte de cooperare romano-kuweitiene, coordonată de miniștrii afacerilor externe, în anul 2019. Totodată, partea kuweitiană a exprimat interesul de colaborare cu Institutul Ana Aslan, centru românesc de excelență în domeniul gerontologiei și geriatriei.

Discuțiile dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă și șeful Statului Kuweit Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah au prilejuit și realizarea unui schimb de opinii cu privire la temele de interes de pe agenda internațională și regională, cu accent pe evoluțiile recente din Orientul Mijlociu. În context, premierul Dăncilă a subliniat că România va continua să acorde o importanță deosebită Vecinătății Sudice a Uniunii Europene, concomitent cu promovarea  soluționării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu prim-ministrul Statului Kuweit, Șeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 21 octombrie 2018, în Kuweit City, o întrevedere cu prim-ministrul Statului Kuweit, Șeicul Jaber Mubarak Al-Hamad Al-Sabah.

Discuțiile celor doi oficiali s-au concentrat pe aspecte legate de consolidarea și aprofundarea cooperării bilaterale în plan economic și sectorial, precum și pe aspecte legate de evoluțiile de securitate la nivel regional și internațional.

Cu acest prilej, cei doi prim-miniștri au apreciat parcursul ascendent al relațiilor româno-kuweitiene și au discutat despre proiectele viitoare destinate consolidării dialogului politico-diplomatic bilateral. De asemenea, au analizat posibilitățile de extindere a cooperării în diverse domenii de interes reciproc, în funcție de nișele prioritare identificate în cadrul dialogului guvernamental și la nivelul mediului de afaceri din cele două state.

Premierul Viorica Dăncilă a reafirmat angajamentul său şi al Executivului de la București pentru consolidarea relațiilor României cu lumea arabă în ansamblu, obiectiv evidențiat în Programul de Guvernare 2017-2020, care prevede intensificarea eforturilor diplomatice în această direcție. De asemenea, a evidențiat faptul că Statul Kuweit este un partener esențial al României în regiunea Golfului, cu atât mai mult cu cât, începând de la data de 1 ianuarie 2019, România va prelua președinția rotativă a Consiliului UE.

Cei doi oficiali s-au referit, de asemenea, la buna cooperare bilaterală în cadrul organismelor internaționale, precum și la posibilitatea susținerii unor proiecte de interes pentru ambele state în cadrul acestor organizații.

Totodată, au analizat căile de dezvoltare a relațiilor economice și comerciale bilaterale româno-kuweitiene, prin impulsionarea sectorului privat, în special prin încurajarea activă a oamenilor de afaceri kuweitieni de a investi în România. Premierul Viorica Dăncilă  a transmis disponibilitatea părții române de a dezvolta o serie de proiecte concrete în domenii precum: agricultură, transporturi, investiții, industrie, infrastructură critică, energie, sănătate.

Cu prilejul vizitei premierului Viorica Dăncilă în Statul Kuweit au fost semnate două acorduri de cooperare: Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Afacerilor Externe al Statului Kuweit, respectiv Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea în domeniul turismului între Ministerul Turismului din România şi Ministerul Informației – sectorul turism din Statul Kuweit.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Adunării Naționale a Statului Kuweit, Marzouq Al Ghanim

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 21 octombrie 2018, o întrevedere cu președintele Adunării Naționale a Statului Kuweit, Marzouq Al Ghanim.

În cadrul discuțiilor, a fost trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au fost apreciate progresele înregistrate pentru consolidarea acestora. Un accent deosebit a fost  pus pe cooperarea parlamentară. În acest context, ambii oficiali au subliniat interesul pentru dinamizarea dialogului între cele două foruri legislative, în condițiile aportului diplomației parlamentare la întărirea cooperării bilaterale. Din această perspectivă, a fost convenită intensificarea, de o manieră pragmatică, a cooperării pe linie parlamentară, în scopul identificării instrumentelor şi formulelor optime pentru dinamizarea acestui format modern de colaborare bilaterală.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile regionale şi internaţionale, fiind analizate și modalităţile de consolidare a colaborării româno-kuweitiene la nivel multilateral.

 

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Camerei de Comerț și Industrie din Kuweit, dr. Ali Mohammed Thunayan Al-Ghanim

Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 21 octombrie 2018, o întrevedere cu președintele Camerei de Comerț și Industrie din Kuweit, dr. Ali Mohammed Thunayan Al-Ghanim, în contextul vizitei oficiale efectuate în acest stat.

Cu acest prilej, înaltul demnitar român a apreciat nivelul ridicat al cooperării româno-kuweitiene în plan bilateral și sectorial, precum și interesele convergente ale celor două țări în plan economic și comercial. În context, șeful Executivului a subliniat interesul părții române de aprofundare a cooperării economice, de natură să contribuie la o creștere substanțială a schimburilor economice, a investițiilor directe de ambele părți, precum și la dezvoltarea relațiilor între mediul de afaceri din cele două state și a contactelor sectoriale, în beneficiul ambelor state. Astfel, premierul a prezentat principalele oportunități de investiții din România, cu accent pe sectorul infrastructurii critice, transporturi, energie, IT, cercetare și dezvoltare, financiar-bancar și sănătate, având în vedere faptul că Statul Kuweit este unul dintre partenerii comerciali importanți ai României în regiunea Golfului.

Totodată, prim-ministrul Viorica Dăncilă a apreciat că relațiile României cu Statul Kuweit prezintă un potențial extraordinar de dezvoltare de noi proiecte convergente, inclusiv pe terțe piețe, în special în lumea arabă, în domenii precum: infrastructură rutieră, petrol și gaze, hidrotehnică, telecomunicații și linii de înaltă tensiune.

 

Tag-uri Geo: