Publicat: 10 Septembrie, 2014 - 10:36

În prima zi a Reuniunii, miniștrii apărării din statele membre ale Uniunii Europene au abordat situația de securitate din Ucraina, Irak, Libia şi Siria, discuția fiind canalizată pe schimbul de opinii şi oferirea de direcții de acțiune la nivel strategic.
În acest context, ministrul român al apărării, Mircea Duşa, a afirmat faptul că România este "extrem de atentă la evoluţiile situației de securitate din Ucraina, care afectează stabilitatea regională şi europeană. În acest sens, avem nevoie de poziții integrate şi ferme la nivel UE şi NATO privind noul mediu strategic de securitate din vecinătatea estică a celor două organizații". 
Subiecte precum capacităţile de reacție rapidă ale UE şi dezvoltarea unor structuri militare credibile au figurat pe agenda discuțiilor la nivel de miniștri.
"Cooperarea UE-NATO în domeniul răspunsului rapid faţă de potențiale ameninţări de securitate rămâne esențială, prioritară fiind implementarea rapidă şi eficientă a măsurilor privind creșterea flexibilităţii şi gradului de utilizare a acestor capacităţi", a susținut ministrul Duşa.
Finanțarea misiunilor şi operatorilor UE, elaborarea Planului de Implementare pentru Strategia de Securitate Maritimă a UE, apărarea cibernetică şi dezvoltarea capacităţilor europene vor constitui teme de discuție în cea de-a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării, ce are loc zilele acestea la Milano.