Publicat: 4 August, 2012 - 12:54
Share

În perioada 01.06.2012-30.07.2012, potrivit rapoartelor comisariatelor teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu, la nivel naţional s-au înregistrat un număr de 125 de incendii, pe o suprafaţă totală de 1.574 ha.

În funcţie de zona în care s-au produs, au fost identificate mai multe tipuri de incendii, după cum urmează:
• Incendii de vegetaţie uscată: 44 cazuri constatate în judeţele Sălaj, Maramureş, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Vaslui, Covasna, Harghita, Hunedoara, Vâlcea, Buzău, pe o suprafaţă totală de cca. 243 ha.
• Incendii de vegetaţie forestieră: 28 de cazuri constatate în judeţele Argeş, Prahova, Sălaj, Maramureş, Bacău, Iaşi, Neamţ, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Hunedoara, Olt, produse pe o suprafaţă totală de 502 ha.
• Incendii de mirişti: 27 de cazuri, înregistrate în judeţele Călăraşi, Teleorman, Sălaj, Constanţa, Neamţ, Dolj, Olt şi în Bucureşti, pe o suprafaţă totală de aprox. 409 ha.
• Incendii de păşune: 7 cazuri, înregistrate în judeţele Constanţa, Covasna, Harghita, Mureş, pe o suprafaţă totală de 90 de ha.
• Incendii de vegetaţie ierboasă în zona golului alpin: 3 cazuri constatate în judeţele Argeş şi Hunedoara, pe o suprafaţă totală de 316 ha.
• Incendii la depozite de deşeuri: 8 cazuri înregistrate pe platformele depozitelor de deşeuri din: Alexandria (200 mp), Botoşani (500 mp), Gheorghieni (500 mp), Lugoj (20.000 mp), Reghin (focare punctiforme pe o suprafaţă de aprox. 10.000 mp), respectiv platforma depozitului de substanţe periculoase din Bucureşti (150 mp).
• Incendii de altă natură (livadă dezafectată, teren viran, haldă de steril ecologizată, plantaţie de salcâm de pe o fostă groapă de deşeuri): 8 cazuri constatate în judeţele Bistriţa, Hunedoara, Neamţ, Dolj, pe o suprafaţă totală de aprox. 9,55 ha.

Ca urmare a controalelor efectuate la faţa locului de către reprezentanţii comisariatelor teritoriale ale Gărzii Naţionale de Mediu, au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale, dintre care un avertisment şi 2 amenzi, în valoare totală de 65.000 lei. Ca măsură preventivă, s-a dispus supravegherea zonelor/terenurilor în scopul evitării producerii incendiilor de mirişte, vegetaţie uscată, stufăriş etc.

În urma analizării situaţiilor incendiilor enumerate mai sus, s-au stabilit următoarele cauze care au stat la baza producerii acestor incendii:
o jar/scânteie/focuri în aer liber/chibrituri aprinse/efect termic al unui obiect incandescent/culegătorii de fructe de pădure (Teleorman, Neamţ, Maramureş, Constanţa, Braşov, Covasna, Hunedoara, Maramureş),
o aprindere intenţionată/foc nesupravegheat/igienizare teren (Argeş, Vaslui, Alba, Dolj),
o autoaprindere (Teleorman, Bucureşti, Botoşani, Iaşi, Harghita),
o descărcări electrice (Prahova, Mureş),
o joaca copiilor (Călăraşi, Dolj),
o cauze neidentificate (Călăraşi, Prahova, Bucureşti, Maramureş, Bistriţa, Bihor, Galaţi, Constanţa, Bacău, Harghita, Mureş, Hunedoara)

 În scopul evitării producerii altor incendii, Garda Naţională de Mediu a luat măsuri de prevenire şi reducere a riscurilor de incendiu, prin informarea tuturor administraţiilor publice locale, ocoalelor silvice, precum şi a societăţilor comerciale cu profil agricol asupra obligativităţii informării cetăţenilor şi a organizării de patrule în zonele cu risc de incendiu.