Publicat: 13 August, 2013 - 12:12
Share

Marţi, poliţişti ai Direcţiei de Investigarea Fraudelor – I.G.P.R., poliţişti de investigare a fraudelor de la I.P.J. Ilfov, I.P.J. Dâmboviţa şi D.G.P.M.B., împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere - D.G.P.M.B., desfăşoară o acţiune pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume - fructe şi produse congelate.

În acest scop, poliţiştii au instituit filtre rutiere în cinci puncte, pe Autostrada A1, la km 80, pe DN 5 – comuna Jilava, pe Şoseaua Chitila, Şoseaua Bucureşti – Afumaţi şi în localitatea Bragadiru, efectuând controale la tirurile care sunt folosite la transportarea produselor achiziţionate intracomunitar.

Totodată, se efectuează controale la 12 societăţi comerciale din Bucureşti şi Ilfov, unde sunt în lucru dosare în care se efectuează investigaţii împreună cu GLAF (Grupul de Luptă Antifraudă Fiscală).

Echipele de control verifică respectarea normelor referitoare la plata T.V.A. aferent tranzacţiilor intracomunitare, dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate), precum şi respectarea legislaţiei în domeniul transportului rutier de mărfuri.

În filtrele instituite, poliţiştii verifică tirurile cu care se transportă produsele achiziţionate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate).

De asemenea, în timpul verificărilor, la nivelul municipiului Bucureşti acţionează şi zece echipe semimobile de poliţişti, care urmează să verifice tranzacţiile declarate pe întreg lanţul comercial (de la intrarea în ţară până la clientul final).

Acestea au rolul de a prelua informaţiile transmise de poliţiştii aflaţi în filtrele rutiere şi în centrele comerciale şi de a se deplasa la sediile sociale ale unităţilor comerciale vizate, în vederea verificării legalităţii funcţionării societăţilor comerciale, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi, precum şi modul de înregistrare şi virare la bugetul de stat a taxelor şi impozitelor datorate. (TVA, taxe vamale, impozit pe profit).

Totodată, la nivelul municipiului Bucureşti, şase echipe mobile verifică legalitatea achitării, de către agenţii economici, a taxelor către bugetul de stat aferente relaţiilor comerciale cu produse de panificaţie.