27 septembrie 2022

Controale efectuate de poliţişti şi inspectori D.S.V.S.A, la deţinătorii de cai din judeţul Bistriţa-Năsăud

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada 9-10 august a.c., poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor, împreună cu inspectori din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, sprijiniţi de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Bistriţa şi cei ai Postului de Poliţie Nimigea au efectuat verificări pe linia protecţiei animalelor, cu privirea la respectarea obligaţiilor avute de proprietarii şi deţinătorii de cabaline.

Astfel, au fost efectuate controale în localităţile Sărata, Viişoara şi Nimigea, fiind verificaţi 37 de cai cărora li s-au întocmit şi fişe de observaţie clinică. În cadrul acţiunilor, au fost constatate încălcări privind nerespectarea obligaţiilor cu privire la identificarea şi înregistrarea animalelor, deţinerea de paşaport şi certificat sanitar-veterinar de sănătate. Totodată, au mai fost constatate nereguli privind asigurarea hranei şi apei suficiente, a posibilităţii de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, precum şi a asistenţei medicală.

Pentru neregulile constatate, poliţiştii şi inspectorii D.S.V.S.A. au aplicat 23 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 10 pentru nerespectarea Legii nr.205/2004 privind protecţia animalelor şi 13 pentru nerespectarea H.G. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Cuantumul total al sancţiunilor aplicate este de 29.500 de lei.

Reamintim faptul că, în conformitate cu art. 5 din Legea 205/2004, deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:
a) un adăpost corespunzător;
b) hrană şi apă suficiente;
c) posibilitatea de mişcare suficientă;
d) îngrijire şi atenţie;
e) asistenţă medicală.

Totodată, deţinătorilor de animale le este interzis să aplice rele tratamente şi cruzimi şi, începând cu luna mai 2022, au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecţia animalelor care stabilesc sancţiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra animalelor.

Mai multe detalii aici: https://bn.politiaromana.ro/ro/comunicate/pedepse-mult-mai-dure-pentru-protectia-animalelor

Sursa foto Pixabay