4 octombrie 2022

Controale tematice pentru siguranţa alimentară în perioada sezonului estival

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În perioada sezonului estival, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba acordă o atenţie deosebită unităţilor în care creşte consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădiniţe de vară, tabere şcolare şi pensiuni turistice (cu bloc alimentar), astfel încât să fie prevenite toxiinfecţiile alimentare, iar sănătatea consumatorilor să fie protejată.

În lunile iunie şi iulie au fost efectuate peste 121 de controale tematice la astfel de unităţi, fiind aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 76.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Controalele efectuate de inspectorii sanitar-veterinari se concentrează în principal pe prevenţie şi consiliere. Sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Între neconformităţile depistate se numără: etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; nerespectarea compartimentării şi depozitării separate a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum); manipularea cu nerespectarea normelor de igienă, inclusiv fără mănuşi de protecţie; depozitarea alimentelor în spaţii neigienizate; absenţa substanţelor de dezinfecţie; lipsa monitorizării temperaturilor în spaţii frigorifice. În cazul unei unităţi s-a dispus suspendarea temporară a activităţii din cauza condiţiilor structurale improprii pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică.

Inspectorii DSVSA Alba verifică condiţiile de recepţionare, depozitare, preparare şi servire a alimentelor, respectarea regimului frigorific, aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor. De asemenea, sunt monitorizate modul de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, cerinţele de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

DSVSA Alba depune toate diligenţele necesare pentru ca nunţile, botezurile, petrecerile private şi alte evenimente să se desfăşoare în condiţii optime, cu respectarea drepturilor şi interesele consumatorilor, iar cei care se cazează în unităţile turistice (în care se servesc alimente gata de consum) să beneficieze de preparate sigure.

Acestor controale specifice în perioada verii se adaugă programul anual de control, în cadrul căruia sunt verificate toate tipurile de unităţi alimentare şi din industria alimentară.

Inspectorii DSVSA Alba vor verifica, în continuare, în cazul tuturor unităţilor, condiţiile de manipulare, depozitare şi transport al produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne proaspătă, carne tocată şi carne preparată, produse din carne, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte).

Reamintim cetăţenilor că pot sesiza nereguli în domeniul alimentar la nr. de telefon 0258 835 915 sau pe adresa de e-mail office-alba@ansvsa.ro.

DSVSA Alba

Sursa foto Pixabay